Co se děje nového kolem lesní cesty

Na základě operativně svolané schůze v sobotu 29.10. jsme připravili stanovisko OS k problematice lesní cesty. Provedli jsme v něm analýzu situace a vyzýváme Stavební úřad v Hrádku nad Nisou, aby zahájil řízení o odstranění nelegální stavby. Stanovisko bylo rovněž zasláno obci a Správě CHKO. Úplné znění stanoviska najdete zde.

2.11. pak za účasti starostky Rynoltic, paní Guttmanové, lesního správce obecních lesů, pana Dudy apánů Besty a Růžičky z CHKO proběhlo místní jednání, na které jsme byli rovněž přizváni. Cílem jednání bylo vyjasnit stanoviska všech zúčastněných stran.
Dle zástupců obce se jedná o povýrobní úpravy, tedy o nápravu po těžbě a zprovoznění cesty pro přibližování dřeva. Dle mého názoru si pan lesní správce ale trochu odporoval, když na jedné straně dokládal, že bez úpravy cesty nebylo možné dřevo z lesa dostat, a na druhé straně potvrdil, že úpravy proběhly až po těžbě a že tudíž dřevo bylo z lesa odtaháno i po původní cestě…  Navíc další těžba není v následujících třech (padl i termín pěti) letech plánována a výstavba cesty byla tudíž nyní zbytečná. Ze strany paní starostky a lesního správce bylo opatrně konstatováno, že počáteční a konečná část cesty opravdu není zcela v pořádku..
Dle zástupců CHKO se jedná o nepovolený, neprojednaný zásah do krajiny, konstatovali, že došlo k obrovským přesunům hmot, že cesta byla vybudována necitlivě a neodborně, ve své stávající podobě je pro účely těžby nevyužitelná. Došlo k neoprávněnému rozšíření cesty a jejímu posunutí z původní trasy. Svahy cesty a úsek pod Černou Louží jsou zcela nezabezpečené proti erozi. Mimo jiné proběhla i neodsouhlasená překládka koryta potoka…

Po místním jednání jsme se přesunuli do sídla CHKO, kde byl sepsán zápis. Jak bylo konstatováno zaměstnanci CHKO, celá věc již došla tak daleko, že je nutné jí řešit zákonným způsobem, tzn. posoudit, zda a v jakém rozsahu došlo k porušení zákonů. Konkrétně se jedná o otázku, zda rozšíření a překládka trasy cesty splňují definici výstavby lesní cesty (v tom případě by šlo o porušení Zákona o ochraně životního prostředí) a zda se jedná o terénní úpravy či stavbu, podléhající územnímu řízení  (šlo by o porušení Stavebního zákona). CHKO vyzvala Stavební úřad v Hrádku, aby v tomto směru zahájil řízení…

Odpoledne jsem rovněž mluvil s panem Radou, vedoucím stavebního úřadu, který dle svých slov na celé záležitosti právě pracuje a snaží si udělat názor na to, o jakou stavbu se vlastně jedná a jakým způsobem dále pokračovat.

Jako další krok jsme se rozhodli zaslat podnět k zahájení řízení o poškozování životního prostředí na Český inspektorát životního prostředí. Současně připravujeme žádost o právní podporu na Ekologický právní servis.

Aleš Krupa