Lukáš Bludský – Úprava hřiště u koupaliště

Se souhlasem Lukáše Bludského přetiskuji jeho příspěvek, který zaslal mailem:

Ad diskuse o volejbalovém hřišti v polesí na návsi.
Stávající volejbalové hřiště je umístěno na pozemku 1111/1 (výměra 978 m2, sportoviště a rekreační plocha, majitel je Obec Rynoltice, Rynoltice 199, 463 53. Stávající hřiště v podstatě neumožňuje hru volejbal jen vzdáleně připomínající. A to z následujících důvodů:

–          Nevyhovující rozměr hřiště (dle pravidel 18×9 metrů s volnou zónou 3 m ze všech stran, volná výška 7 metrů nad hřištěm a volnou zónou), rozměr stávajícího hřiště je cca 14×8 metrů
–          Dva vzrostlé stromy (listnáče – teď od stolu neřeknu co konkrétně) s větvemi zasahující nad hřiště
–          Zanedbaná (neexistující) pravidelná údržba hřiště, terén je zvlněný, pokrytý nepravidelnými drny
–          Neexistující odvodnění hřiště, vytváří se kaluže

Navrhované upravené umístění hřiště viz přiložený obrázek. Vzhledem k ne právě prozíravému umístění turistického přístřešku (z hlediska volejbalového hřiště) by asi mělo být ještě poněkud natočeno proti směru hodinových ručiček tak, aby prodloužení čáry směřovalo mimo přístřešek (nemám na to vhodný grafický program a jsem líný a nešikovný). Na ne zcela optimální orientaci sever-jih se těžko dá něco měnit. Stejně tak se asi budeme muset smířit s trošku menší volnou zónou okolo, myslím, že 1,5 metru je rozumné minimum. Co se týká těch dvou překážejících listnáčů, určitě bych je nekácel (pomáhají při té ne úplně šťastné orientaci hřiště), ale bylo by jistě vhodné mimo vegetační období (to znamená někdy ještě teď na podzim) citlivě uřezat některé spodní nejvíce překážející větve.

Další postup:
–          Zaměření situace (geodet), a přesné stanovení nové polohy hřiště (a to bude vždy kompromis)
–          Prověření funkčnosti a stavu zatrubnění potoka (hřiště bude zasahovat nad troubu, bylo by jistě vhodné před budováním hřiště vyřešit neodkladné práce údržby tohoto zatrubnění)
–          Vytyčení hřiště
–          Skrývka ornice v prostoru hřiště a volné zóny (minibagr se svahovou lžicí + sklápěcí multikára, max. 1 den). Materiál by bylo možná vhodné použít na srovnání prohlubní v trávníku u koupaliště (sousedé s hráběmi)
–          Vybagrování drenážních per po obvodě a v ploše hřiště (minibagr s úzkou lžicí), položení drenážky vyvedené k JZ rohu koupaliště (nižší úroveň terénu) a zasypání hrubým štěrkem
–          Podkladní vrstva hřiště hrubý štěrk (štěrkopísek) a utažení hutnicí deskou nebo válcem
–          Případné osazení obrubníků po obvodě
–          Povrch hřiště (antuka, jemná štěrkodrť nebo štěrkopísek). Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Za pro nás nejvhodnější bych považoval jemnou štěrkodrť, ale to je na diskusi.
–          Osazení a zabetonování sloupků
–          definitivní vytyčení hřiště, osazení stabilizačních bodů rohů hřiště nebo trvalé osazení čar (plastový profil)

Samozřejmě asi hlavně záleží na tom, jak moc to chceme dělat megalomansky. Hřiště se dá udělat za třičtvrtě milionu, nebo také za pár desítek tisíc za materiál a mechanizaci. Dá se to celé zesložitit nebo zjednodušit…

L.