Sliby se mají plnit o Vánocích…

Dnes byl odeslán doporučený dopis zastupitelstvu obce s následujícími informacemi:
1) ke dni 17. listopadu 2011 byla dokončena oprava kapličky v Černé Louži. Tuto opravu, kterou zcela zajistilo OSČLP, věnuje majiteli objektu, kterým je obec Rynoltice. Jde již celkově o sedmou opravu drobné stavby lidové architektury, kterou provedli členové OSČLP ať již přímo, bez finanční náhrady, nebo prostřednictvím stavební firmy. (Jednalo se o opravy dvou Božích muk na cestě z Rynoltic do Polesí, Božích muk na křižovatce v lese při cestě na Lemberk, obrazu do Božích muk na návsi v Rynolticích a ve Cvikově, brigádnicky opravenou zvonici v Polesí a zmíněnou kapličku v Černé Louži.)
2) Oprava kapličky představuje: opravu nosných zdí, opravu omítek, odstranění staré barvy na střeše a na zdech, nátěry hnědou barvou, nátěry zdí bílou barvou, izolace a obsypání obvodových zdí kačírkem, ošetření dřevěných částí střechy a věžičky, nátěr cibule a křížku zlatou barvou. Provedení odborných prací bylo svěřeno profesionální firmě. Spolu s již dříve darovanými vstupními dveřmi členkou sdružení MUDr. K. Martínkovou, považujeme tímto opravu kapličky z vnějšku za dokončenou, uvažujeme ještě o dodatečné drobné úpravě detailů v příštím roce. Vzhledem k blízkosti objektu u silnice byla kaplička prozatímně částečně zakryta dřevěnými deskami před sněhem při pluhování, na jaře budou tyto desky odstraněny. Zároveň žádáme, aby se prostor kolem kapličky v šíři cca 2m stal součástí plánu pravidelné údržby, kterou zajišťuje údržbová četa a sečena zde tráva, aby uvedený objekt a jeho okolí zůstalo pěkným místem obce. Zároveň byla připojena Darovací smlouva na fakturu, kterou hradila OSČLP.
3) K terénním úpravám pod skálou Havran, které vzbudily mezi obyvateli i návštěvníky Polesí řadu negativních reakcí a prakticky zlikvidovaly oblíbenou na mapách značenou cestu podél potoka, vydalo OSČLP dne 31. 9. 2011 Stanovisko. Vzhledem k tomu, že úpravy nové komunikace ani další práce nepokračují, podle zákona o informacích č. 106/1999 Sb. žádáme o poskytnutí informací, týkajících se uvedené lokality.
4) Pro rok 2012 chceme pokračovat v akcích, které by měly zlepšit životní prostředí v obci a pokračovat zejména v úpravě centra Polesí, zejména dobrovolnou aktivitou občanů, kteří k Polesí cítí pozitivní vztah. Jedná se zejména o:
a) výsadbu deseti nových vzrostlých hlohů a další zeleně podél hráze bývalého koupaliště,
b) opravu laviček, které jsou ve velice špatném stavu, (nahrada laminátu za dřevo)
c) opravu oplocení bývalého koupaliště – odstranění drátěných, silně zkorodovaných výpletů, nahrazení “farmářským” oplocením s využitím kovových stávajících sloupků
d) opravu volejbalového hřiště
Uvedené akce bychom chtěli provést v souladu s dalšími plány zastupitelstva obce v uvedené lokalitě, eventuálně rovněž v kooperaci s dalšími složkami v obci, napříkllad s oddílem dobrovolných hasičů v Rynolticích (oplocení nádrže) a na základě dalšího jednání s představiteli obce, které v souladu s konkretizací našich plánů chceme průběžně informovat. Zároveň bychom chtěli na uvedené akce, které budou mít význam pro všechny obyvatele obce a zvýší i hodnotu území, získali dotaci. Upozorňuji, že předběžný rozpočet bude korigován podle finančních prostředků, které budeme mít k dispozici. Na tomto základu bude stanoven i rozpočet OSČLP. Rovněž technické provedení návrhů může doznat změny na základě konkrétní situace.
Kromě uvedených akcí budeme i nadále pokračovat v kulturních i obecně prospěšných akcích, jako je dodržování zásad ochrany přírody a krajiny CHKO Lužické hory, sledování čistoty vody a ovzduší, dobrovolný úklid v okolí pramenů poblíž Polesí, údržba staveb lidové architektury, pořádání Dětského dne, Regaty Polesí a v dalších akcích, jejichž smyslem je zlepšení životního prostředí v Polesí a Černé Louži. Tolik k dopisu.
Pokud jde o finanční zajištění programu, z výnosu aukcí je po zaplacení faktury za opravu kapličky zhruba zajištěno zasazení stromů. Reálná je rovněž oprava laviček. Pokusíme se vyzvat možné sponzory, požádáme o dotace, uspořádáme další aukce, vyzveme členy OSČLP o zaplacení příspěvků. To poslední brzy, ještě před Vánoci. Přeji klidný Advent.
Petr Zázvorka

Žádost o poskytnutí informací od obce Rynoltice