První osadníci

Stejného dne jako Sebastian Finke, 20.srpna 1683, koupili pozemky na místě dnešního Polesí i další tři obyvatelé Rynoltic. Šlo o Mathiase Prokopha, Andrease Taubmanna a Friedricha Kaulfersche. Jejich kupní smlouvy jako by té Finkeho z oka vypadly. Úvod smluv je v podstatě totožný, liší se ale tím, že jedině u Sebastiana Finkeho je uvedeno povolání, kantor, zatímco u ostatních třech tato informace chybí. Zajímavý je i rozdíl v upřesnění lokality, zatímco u Finkeho pozemku se uvádí blízkost smolných pecí, u ostatních třech se mluví o milířích na dřevěné uhlí, respektive přesněji o nějakých plošinách, kde se nacházely (Kohlplatte).
Střední část, která konkrétně vymezuje pozemky, je pochopitelně v každé smlouvě jiná. O tom, že Sebastian Finke byl vrchností vybrán jako jakási vůdčí osobnost nově založené osady, svědčí i to, že vymezení jeho pozemku je zdaleka nejpodrobnější a odkazuje se na několik patrně místně význačných stromů (smrk, jedle, buk). Rovněž jde o pozemek největší, 70 x 70 x 185 x 175 kroků. Pro představu, jeden krok činil 0,8 metrů, tedy plocha pozemku byla přes 8000 metrů! Za tento pozemek zaplatil Finke 47 kop míšeňských grošů, zatímco například Friedrich Kaulfersch zaplatil téměř stejnou částku (46kop) za pozemek jen o málo větší než 3000 m2… Ani zbylí dva na tom nebyli jinak, takže to vypadá, že se hraběnka z Bredau Sebastianu Finkemu opravdu touto formou odvděčila za věrné služby.
Podle popisů pozemků víme, že k Finkeho pozemku přiléhal Taubmannův, k němu pak Prokophův a posledním byl Kaulferschův. Bohužel, jejich popisy nám příliš nepomáhají určit, kde přesně se první čtyři pozemky, a tedy i první domy, nacházely. Odvolávají se opakovaně na celou řadu hraničních kamenů, po kterých již dnes není ani stopy.  Jelikož se však ve všech popisech opakovaně objevuje potůček, je pravděpodobné, že pozemky začínaly někde od cesty pod Havranem a táhly se směrem k hlavní cestě, protínající Polesí. Ovšem kde přesně byl který není ani ze všech čtyřech popisů jasné.
Poslední třetina smluv je opět téměř doslovně stejná, liší se jen drobně částky splátek.

Ještě v první polovině minulého století v Polesí údajně existovalo místo, kde místní ukazovali zájemcům jakési zbytky základů domu, který zde postavil Sebastian Finke. Zda to bylo někde poblíž koupaliště nebo na jiném místě ale nevíme.. Možná se nám ale s pomocí nějakých dosud neznámých informací či dalším zkoumáním pramenů ještě přece jen podaří toto tajemství poodhalit!