Jítravská Svatopankrácká pouť

Naši jítravští kolegové na začátku února založili občanské sdružení a hned se velkoryse pustili do díla. Kromě toho, že 18.února pořádají druhý ročník Jítravského masopustu, na který Vás tímto srdečně zvou, rozhodli se u příležitosti 660.výročí založení obce ve dnech 12.-13.května uspořádat Svatopankráckou pouť. Ta by se měla stát tradičním každoročním podnikem. Jítrava se před válkou nazývala Pankratz podle kostela svatého Pankráce, jehož svátek se slaví právě 12.května.
Záměrem OS Jítrava je zorganizovat velkoryse pojatou akci, v čemž má i podporu obce Rynoltice a místního hotelu. Myslím, že i my z Polesí a Černé Louže bychom se mohli trochu zapojit, dokážu si třeba představit, že bychom tam mohli provozovat jeden stánek, zaměřený jednak na informace o Polesí a Černé Louži (třeba i za účasti místních penziónů), případně třeba i na prodej nějakých suvenýrů (tedy pokud bychom dokázali vymyslet něco vkusného, typického, zajímavého, napadá mě třeba možnost použít nějak fotografií podstávkových domů)… Nebo bychom tam v rámci té akce mohli zorganizovat aukci nálezů z půdy, v tom máme už zkušenosti.
To jsou jen takové prvotní syrové nápady, budu rád, když se o tom rozvine nějaká diskuze. Je mi jasné, že nám nejde o to, propagovat Polesí tak, aby sem jezdila spousta turistů, ale určitě je možné se zaměřit na “měkkou” turistiku, tedy milovníky přírody, pěší turisty, zájemce o původní architekturu.