Bunkry v okolí Polesí

Bunkry –  od dětství jsme je tak nazývali, když jsme na ně narazili při houbaření nebo při sbírání borůvek. Patřily k našim hrám neodmyslitelně, stejně jako pískovcové skalní město.

Vstupy do bunkrů, opatřené litinovými mřížemi, bývaly uzamčené, ale často jsme se přes zákaz rodičů do nich dostali.  Uvnitř bylo temno, chladno a vlhko. Nyní jsou již  litinové dveře odemčené a když jsem je nedávno navštívil s vnuky Matějem a  Kubou, zažíval jsem ten pocit znovu. Budou tu asi dávno po tom, kdy důvod, proč byly budovány, bude zapomenut stejně jako příběhy hradů, které kdysi měly rovněž chránit severní hranici Čech. Snad bychom si měli tuto relativně nedávnou  historii, která  rovněž bezprostředně souvisí s minulostí Polesí, připomenout.

Využití řopíku pro myslivost

Místopis

Lužické hory nepatřily k oblastem, které opevňovací horečka třicátých let minulého století zasáhla nejvýrazněji. Nenajdeme zde těžké pěchotní sruby, ani tvrze s kilometry podzemních chodeb, jako například v Orlických horách. Opevnění, které se zde budovalo v letech 1937- 38, bylo pouze „lehké“. K výstavbě dělostřeleckých objektů, které měly podle původních plánů některá místa obrany vyztužit (např. při cestě z Jablonného do Petrovic) již nedošlo. Rovněž některé kasárenské stavby (například v Polesí nebo na Horním Sedle) byly postaveny pouze v základech, ani Jitravská příčka, která měla navázat na pohraniční opevnění a přetnout jako další zóna obrany republiku od Horního Sedla přes Jitravu až k Liběchovu a Mělníku, kde by navázala na prstenec obrany kolem Prahy, nebyla dokončena.

Zbytky výdřevy s otvorem pro periskop

Mnoha bunkrům chyběla základní výstroj a výzbroj, především periskopy a větráky, málo bylo kulometů, neexistovalo telefonní spojení mezi jednotlivými sruby. Přesto však opevnění znamenalo  potenciální vážnou překážku při očekávaném násilném překročení československé hranice.

V dalším pokračování se k těmto objektům, které s historií Polesí a jeho okolí bezprostředně souvisí vrátíme podrobně a uveřejníme i některé autentické, dosud nepublikované fotografie. Nejprve však je třeba zopakovat několik obecných faktů, na jejichž bázi tento razantní zásah do osudu kraje i jeho obyvatel vznikl.

Čeští vojáci pózují před dokončenou pevnůstkou, orig.foto