Polesí na starých mapách 5 – mapa hranic obce

V souvislosti s vytvářením detailních map stabilního katastru na konci první poloviny 19.století vzniklo pro všechna katastrální území  i několik dalších typů podpůrných a přípravných dokumentů. Jedním z nich byly podrobné popisy hranic jednotlivých katastrů a to včetně schématických map se zakreslením hraničních kamenů.

Tyto popisy hranic katastrálních obcí předcházely vlastnímu procesu mapování a svěřovaly se nejlepším a nejzkušenějším zeměměřičům. Zpracovávaly se zpravidla rok před zahájením měření a vznikaly při pochůzce v terénu, které se zúčastnili zástupci kraje, rychtář a další dva zástupci obce. V Rynolticích proběhla pochůzka v roce 1842 a definitivní zápis je pak datován v červenci. Zajímavé je, že za Rynoltice je jako rychtář podepsán Anton Ulbricht, zatímco podle rynoltické kroniky měl být rychtářem v letech 1836-1850 Anton Prokop.

Detail protokolu s podpisy zástupců Rynoltic

Možná se jednalo o stejnou osobu používající obě jména…

Dále jsou podepsáni další tři zástupci obce, zápis podepsali rovněž rychtáři a zástupci sousedních obcí – Kněžic (Gross Hirndorf), Dolního Sedla (Spittelgrund), Jítravy (Pankratz), Janovic (Johnsdorf) a panství Lemberk.

Vlastní popis průběhu hranic obecního katastru je velmi detailní, začíná v lesích západně od Polesí v místě, kde se stýkají hranice katastrů Rynoltic, Kněžic a Lemberku. Zde stával (stojí?) hraniční kámen s označením LGHR. Odtud pokračovaly hranice severním směrem přes 6 mezníků až po kámen, označený písmeny GHSR, kde se stýkal katastr Kněžic, Dolního Sedla a Rynoltic. Odsud se stáčí směrem na jihovýchod, prochází přes les a mýtiny a u bývalého pozemku Wenzla Arlta (dům č.46) dosahuje mezníkem č.2 okraje Polesí. Dále probíhá přímo po severních okrajích pozemků, protíná dnešní silničku vedoucí ke kempu Černá Louže a stoupá strmě nahoru na Louži. Odsud se opět stáčí na severovýchod, dosahuje silnice na Sedlo, po které pokračuje severním směrem až na okraj lesa, kde se stáčí k východu.

 Zajímavé určitě bude celou trasu hranic v okolí Polesí projít a zjistit, zda se některé mezníky zachovaly až do dnešní doby. Vzhledem k tomu, že se v okolních lesích nachází mezních kamenů celá řada, je šance na nalezení alespoň některých těchto katastrálních mezníků docela veliká.