Polesí na starých mapách 6 – Indikační skici

V putování po starých mapách se ještě jednou musím vrátit do roku 1843, protože kromě map hranic obce, polesních map či samotného stabilního katastru vzniklo ještě jedno mapové dílo, o kterém by bylo škoda se nezmínit. Začátek čtyřicátých let by se tak bez nadsázky dal v Rynolticích a okolí nazvat obdobím velkého mapování…


Císařským patentem z 23. prosince 1817 bylo ustanoveno vyhotovení nového katastru, který do historie vstoupil pod názvem „Stabilní katastr“. Kvůli přesné pozemkové dani, která se vyměřovala podle čistého výnosu z půdy, vzniklo v letech 1824 – 1843 v Čechách a na Moravě jedinečné mapové dílo, které je svou precizností a vynikající právní úrovní stále vzorem pro moderní katastry.

První soustavné zmapovaní obcí celé země prováděly tzv. „Mapovací komise“, složené z vědecky vzdělaných a prakticky zacvičených zeměměřičů vojenského a civilního stavu.

S podrobným měřením krajiny byla z rozpracované originální mapy odvozena její kopie tzv. „Indikační skica“, příruční mapa v barevném provedení, upravená přímo pro praktické používání v terénu. Byla zpracována podle stejných zásad jako originál s doplněním jmen držitelů pozemků, čísel domů, druhů pěstovaných kultur, vlastností parcel a čísel mezníků na hranici obce. Porovnáním indikační skici se skutečností byl posléze ověřen správný výsledek měření a na jejich základě došlo k definitivnímu vyrýsování katastrálních map.

Svou podrobností, zpřesňujícím vybarvením podle porostu a kultur a faktografickými poznámkami podávají indikační skici velmi přesný doklad o dobové krajině, hospodářství a demografii a mnoha dalších historických a zeměpisných záležitostech. Indikační skica Rynoltic nás tak seznamuje se jmény tehdejších majitelů pozemků a nemovitostí a na rozdíl od map stabilního katastru i popisná čísla domů. Na rozdíl od nich vykazuje i řadu drobných odlišností a některé detaily, které se pak do finální mapy katastru už nedostaly (kaplička na Louži, dnešní vyústění cesty z Polesí na silnici na Horní Sedlo).

Indikační skica Polesí
Indikační skica Rynoltic

Zajímavým dokladem je i porovnání výměr jednotlivých druhů zemědělských pozemků v letech 1845 a 1948 (Rynoltice, Polesí).