Sobotní postřehy z Jítravské pouti

Dnes proběhl první den Jítravské svatopankrácké poutě. Přesto, že počasí dělalo co mohlo, aby konání akce zkomplikovalo (v 10 hodin bylo 9 °C), návštěvníky se mu odradit nepodařilo a již od časného sobotního rána se bývalá silnice do Jítravského sedla plnila lidmi. K dispozici jim bylo asi třicet stánků převážně  s řemeslnými výrobky a pochoutkami všeho druhu. Namátkou zmiňuji uměleckého kováře, výrobu skleněných předmětů, skleněné šperky, keramiku, bylinky… Z pochutin pak široký výběr domácích sýrů, medovinu, trdelníky, perníky, zákusky jak od babičky… A spoustu dalšího, navíc výběr prodávajících byl vhodně zvolen tak, aby byl zachován charakter tradičního jarmarku. Při vstupu na pouť bylo připraveno kryté pódium, na kterém se odehrávala hudební i divadelní vystoupení, divákům zde sloužily lavice a dokonce i krytá tribuna.
Celá akce je velkoryse pojatá a na první pohled nese stopy pečlivé přípravy. Už při vjezdu do Jítravy směřují pořadatelé v reflexních vestách návštěvníky na vyhrazené parkoviště a současně regulují dopravu, která obcí jen projíždí. Vstupné na celou akci je lidových 35 Kč (a pro děti zcela zdarma) a vstupenka platí dokonce na oba dny.
Je to jen pár postřehů z krátké sobotní návštěvy pouti, o podrobnější zhodnocení požádáme přímo jítravské kolegy, ale každopádně bych jim už dnes chtěl popřát, aby první pouť dopadla nad očekávání dobře a stala se základem pro novou každoroční tradici!