V Polesí do lesa – na borůvky, na houby – a na kešky?

Je jich stále víc. Jsou už v okolí Polesí, žádná ale na Černé Louži, tam zatím nejsou. Jde o kešky. Přinášíme vyčerpávající informaci Václava Šmída, jak na ně. Když naleznete poklad, který obsahují, střechu se vám sice zlatem pokrýt nepodaří, zato ale poznáte, že to dokáží i sluneční paprsky.

 

Geocashing (geokešink) je celosvětová hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skrytého objektu, zvaného cashe (v české „hantýrce“ keš, keška), o němž jsou známy jen jeho geografické souřadnice. Při hledání se používají běžné přijímače GPS. Geocashing je dobrodružství, hra pro všechny  majitele GPS spojující prostřednictvím internetu tisíce lidí po celém světě.

Geocaching je aktivita vhodná opravdu pro každého

Funguje díky přesnosti dnešních GPS systémů a možnosti výměny informací o nově založených skrýších mezi účastníky hry. Ti pak mohou s délkovými a šířkovými souřadnicemi skrýše vyrazit na lov. Odměna za nalezení se většinou ukrývá uvnitř plastového kontejneru nebo zavařovací sklenice. Člověk zabývající se geocashingem bývá označován jako geocasher, v Česku se používá lidové „kačer“.

Jak na souřadnice uschovaných keší? Pro jejich získání se musíte zaregistrovat na www.geocashing.com

A najít si tam jejich popis. Pak již si jen zadáte souřadnice zvolené kešky do svého přístroje GPS a můžete vyrazit na lov.

Keška skrývající odměnu

Ještě několik slov o keších.  Je několik typů keší.  Základním typem keše je tradiční keš, kde uschovaný objekt se nachází přímo na souřadnicích udaných v popisu. Ostatní keše jsou složitější a mají několik zastávek, než se dostanete k vlastnímu „pokladu“. V popisu keše je uvedena její velikost (rozeznáváme 4 velikosti), obtížnost (5 stupňů) a obtížnost vyluštění cílových souřadnic (5 stupňů).

V posledních letech se hra velmi rozšířila i u nás v ČR a zřejmě není místo, kde by se keš nenacházela. Keše jsou například v Rynolticích, v Jítravě a také u nás, v nejbližším okolí Polesí. Pěkným příkladem je keška Havran (rozhledna) a keška U tří pánů.

Šťastný „lov“ přeje Václav Šmíd.