Zajímavost z Anglie

Britská rodinná textilní firma Holdsworth byla založena téměř před dvěma sty lety Johnem Holdsworthem. Po pár desítkách let již zaměstnávala 2000 lidí a zabývala se zpracováním vlny a výrobou široké palety vlněných látek. V druhé polovině minulého století se firmě podařilo přeorientovat výrobu na potahové textilie pro sedadla v dopravních prostředcích a nyní si v této oblasti udržuje významné postavení v celosvětovém měřítku.

Proč ale vůbec historii této britské textilky zmiňuji? Jeden z potomků původních majitelů, pan David W. Holdsworth, provozuje webové stránky, které detailně historii firmy i samotné rodiny mapují. Součástí stránek je i rozsáhlá kolekce rodinných a firemních alb starých fotografií, pokrývajících léta 1898 až do současnosti. Pro nás zajímavé je album George B. Holdswortha z roku 1899, ve kterém je zahrnuto i několik fotek z cest po kontinentu. První dvě pocházejí ze zimy roku 1898 z Oybina (bez popisu by to asi nikdo nepoznal), další dvě pak z jara či léta 1899. A teď přichází překvapení: obě fotky pochází z okolí Finkendorfu, konkrétně od Tří pánů.

Podle popisu jsou na fotkách pánové E. M. Mosenthal a E. Walker, snad přátelé George Holdswortha. Je to zvláštní pocit vidět tyto anglické gentlemany v oblecích, placatých čepicích a s vycházkovými hůlkami na nám důvěrně známých místech, ovšem před více než sto lety.

Na první fotce lze dobře rozeznat Třípanský mezník. Jeden z pánů sedí na něm, druhý se vyšplhal na ukazatel, který stával kousek za ním (betonový základ lze ještě dnes na místě nalézt). Při porovnání se současnou fotkou je vidět, že před sto lety byl kámen výrazně méně zapuštěn do země, za sto let přibylo asi 20 centimetrů zeminy! Dnes už by si pánové při sezení na něm nohy takhle nenatáhli…

Druhá fotografie ukazuje oba pány, ležící, pokuřující ze svých dýmek a připíjející si z placatky. Zřejmě whisku, že. Mezi nimi nejasně rozeznáváme další kámen, vzhledem k výšce nejde o Třípanský. Který to ale je netuším… Pozná ho někdo?

Co skupinka v okolí Polesí dělala, netuším. Mělo to souvislost se zimní návštěvou Oybina? Šlo jen o kavalírskou cestu anglických mladíků do Evropy nebo to nějak souviselo s faktem, že tato část Rakouska i Saska byla vyhlášená svou textilní výrobou? Nevíme a asi se to už nikdy nedozvíme…

Posezení u Tří pánů, v pozadí starý ukazatel

Dnes již mezník zdaleka tolik nevyčnívá

Neví někdo, kde oba pánové odpočívají??