Rynoltice slavily 660 let obce

V sobotu 23.června proběhly v Rynolticích oslavy 660 let obce, v jejichž rámci byly rovněž oficiálně odhaleny nový obecní znak a vlajkou. Po slavnostním zahájení heraldik pan Kasík představil znak, který obsahuje “v červeném štítě na třech stříbrných vrších kráčejícího stříbrného lva se zlatou zbrojí a jazykem a s kosmým gotickým černo-zlatě polceným štítkem na rameni. Ve vrších pak brusinkový keř se dvěma odkloněnými větévkami, každá o pěti listech, uprostřed pět plodů.”

V parku před obecním úřadem vyhrávala muzika, ale dopoledne bylo věnováno především prohlídce kostela svaté Barbory, mateřské a základní školy a zbrojnice jednotky dobrovolných hasičů. V interiéru kostela svaté Barbory, kde nedávno proběhly rekonstrukční práce, byla představena rozsáhlá výstava fotografií z historie Rynoltic (a také Černé Louže a Polesí). Kromě nejstarších pohlednic z Rakouska-Uherska, první republiky i třetí říše šlo především o fotografie z poválečných let, které přiblížily jak tehdejší atmosféru, tak i překvapivě bohatý kulturní život.

U příležitosti oslav obec nechala na bývalém hřbitově před kostelem znovu postavit i pomník padlým v 1.světové válce, který dlouhá desetiletí ležel povalený v trávě. Chválihodný počin!

Také mateřská a základní škola otevřely své dveře zájemcům o prohlídku. My s dětmi školou povinnými jsme museli objektivně konstatovat, že se rynoltičtí opravdu snaží dětem vytvořit podmínky, aby se do školky i školy těšily. Škola je moderně vybavena, multimediální tabule, počítačová učebna, družina, vše na vysoké úrovni.Ve školce pak  člověka jen napadne: tak takové to za nás tedy opravdu nebylo.. Všude barvy, útulné místnosti plné hraček, vkusně zařízeno. Fakt pěkné.

Dobrovolní hasiči vystavili svou již poněkud historickou, ale funkční techniku, a ve zbrojnici připravili k občerstvení skvělé bramboráky a pivo, čehož návštěvníci rádi využili.

Pro děti byly na fotbalovém hřišti k dispozici pouťové atrakce a na staré jítravské silnici i několik stánků převážně s občerstvením. Na hřišti pak vyrostla i tribuna, která odpoledne hostila country kapelu Vobuty, mažoretky z Hrádku a skupinu historického šermu. Děti z rynoltické základky pak předvedly vystoupení s odkazem na pověsti z Rynoltic a okolí a odpoledne uzavřela děvčata z Chrastavy se svou historickou jízdou na koních…