V sobotu proběhly i další akce

Kromě již zmíněného dětského dne se v sobotu odpoledne uskutečnily i další akce. Ještě před začátkem valné hromady OSČLP, na kterou tentokrát dorazila i řada nečlenů sdružení, jsme přivítali pana Romana Pokorného z Policie ČR v Hrádku nad Nisou. Cílem jeho návštěvy v Polesí bylo seznámit nás se situací ohledně kriminality v obci, tedy především pokud jde o vykrádání domů a chalup. Vzhledem k tomu, že tento problém na vlastní kůži zakusilo stále více obyvatel a chalupářů z Polesí i Černé Louže, usoudili jsme, že navázání těsnějšího kontaktu s místně příslušnou policií nemůže být na škodu.

Pan Pokorný nás nejprve seznámil se statistickými daty, ze kterých vyplynulo, že v letošním roku ze čtveřice obcí (Rynoltice, Jítrava, Polesí, Černá Louže) si nelichotivé vítězství v počtu nahlášených vloupání odneslo právě Polesí. Ovšem i tak je jejich počet (3)  o dva nižší, než za shodné období v uplynulém roce. S panem Pokorným jsme se shodli, že z toho asi nelze usuzovat na nějaký pokles kriminality. Snad se pozitivně projevilo to, že si lidé dávají větší pozor na majetek svůj i svých sousedů. A skutečností také je, že je za letošek známo několik vloupání, která se nezdařila a nestala se tak součástí policejních statistik (autor článku již osobně letos dva takové pokusy zaznamenal).

Fotopast

Řešení tohoto problému, který všichni významně pociťujeme, není jednoduché. Policie několikrát za den obcí projíždí, ale to pochopitelně nestačí. Kamerový systém, jaký se buduje například v Hrádku, je finančně nereálný a stejně by pokryl jen malou část obce. Zbývá tedy jen prevence (nenechávat nikde volně cokoliv, co má cenu) a pak samozřejmě nebýt lhostejný k tomu, co se děje u sousedů či v okolí. A pokud zaznamenáme cokoliv podezřelého, poškozený plot, okna, pohyb neznámých osob na místech, kde nemají co dělat, nemáme váhat a máme se hned ozvat policii, která sem pošle hlídku na kontrolu. Kromě toho pan Pokorný jako vhodný technický prostředek doporučil fotopast. Jedná se o malé zařízení vybavené pohybovým senzorem, které na paměťovou kartu zaznamenává kvalitní fotky či dokonce video. Některé fotopasti jsou vybaveny i GSM modulem, takže mohou poslat i upozornění na mobilní telefon. Fotopast funguje spolehlivě i ve tmě, protože používá světlo z člověku neviditelného spektra…

Při diskuzi jsme probrali i stále ještě nevyřešenou záležitost s omezením rychlosti na průjezdu Polesím. Pan Pokorný přislíbil, že ačkoliv tato věc nespadá do kompetence hrádecké služebny policie, bude kontaktovat paní starostku a zkusí zjistit, v jaké fázi se tato žádost nachází.

Od účastníků z Černé Louže zaznělo upozornění, že na lesní cestě již asi dva roky táboří starší bezdomovec, kolem něhož se pohybují různé podezřelé existence. Policie o tomto problému ví, nicméně dokud si nestěžuje majitel pozemku na neoprávněný zábor, nemůže nijak zasáhnout. Pan Pokorný nicméně slíbil, že zkontaktuje majitele pozemku, kterým by měl být Pozemkový fond ČR.

Na závěr nám pan Roman Pokorný předal přímé číslo na mobilní telefon, který má k dispozici stálá služba Policie ČR v Hrádku. Číslo je 724 301 604 a bude uvedeno na viditelném místě našich stránek. Emailová adresa například pro zasílání kopií dokumentů je pak liophra@pcr.cz.

Valná hromada OS pak pokračovala běžnou agendou. Byl předán čestný diplom  pro Jana Mareše, narozeného 7.6.2012 , jako nejmladšímu chalupáři v Polesí (převzal si ho osobně), byla přednesena zpráva o činnosti OS za uplynulý rok a rovněž zprávu o finančním hospodaření OS. Byla provedena doplňovací volba do výboru OS, kdy jsme se rozloučili s panem Liškou (do Polesí již nejezdí) a nově byla zvolena paní Marcela Vodňaruková. Mluvilo se i o záměru zvýšit členské příspěvky ze současných 30 Kč, ovšem z časového důvodu se o tom již nestihlo hlasovat. Téma členských příspěvků bude opět projednáno na jaře. Rovněž se do občanského sdružení přihlásilo několik nových členů, které vítáme a doufáme, že se aktivně zapojí do jeho činnosti.

Příští rok bude mít pro Polesí zvláštní význam, protože oslavíme 330 let od jeho založení. Při té příležitosti bychom chtěli realizovat řadu úprav pro zlepšení prostředí obce a také tradiční srpnové akce pojmout šířeji. Na přípravě všech akcí pro příští rok budeme v předstihu pracovat, ale uvítáme všechny zajímavé nápady a také pomocníky, kteří se budou na organizaci chtít podílet.

Po valné hromadě jsme se přesunuli na dvůr chaty Polesí, kde si zatím Vašek Šmíd s pomocnicemi Martou Šmídovou a Katkou Jakešovou připravil chalupářskou aukci. Ta opět proběhla úspěšně a vynesla 5400 Kč, které budou využity pro zvelebení obce.