Technika nahradila lidské síly

V sobotu 4.května jsme se již od časných ranních hodin začali scházet v Polesí u rybníka. Ale oč smělejší plány na jarní brigádu jsme měli, o to slabší byla letos účast! Nakonec se nás sešlo jen něco přes deset a už se zdálo, že na hlavní předmět našeho zájmu, obnovu hřiště, budeme muset rezignovat.

Naštěstí dřevěné sedáky laviček už v průběhu týdne přidělali Vašek Šmíd a Petr Zázvorka, čímž nám ubyl podstatný kus práce, kterou jsme měli na ten den naplánovanou. Pustili jsme se tedy do nátěru kovových částí laviček, do odstranění náletů v prostoru základů bývalé klubovny a v okolí informačních tabulí. Jindřich Bludský zatím vyměřil plochu hřiště i s výběhy a my se ze všech sil dali do odstraňování svrchní vrstvy s drny. Ovšem záhy se ukázalo, že všechny naše síly jsou tentokrát na tento úkol krátké, respektive práce by nám  trvala asi několik dní, neřku-li týdnů. Operativně jsme se shodli, že bez využití techniky se tentokrát neobejdeme. Naštěstí se nám podařilo ještě na ten samý den zajistit malý bagr, takže práce na hřišti mohly pokračovat i po obědě. Ovšem i za využití techniky trvalo celé odpoledne, než byla po celé ploše stržena svrchní vrstva a vyhloubeny dvě jámy pro umístění sloupků.

Šimon, nejmladší (a nejaktivnější) účastník brigády

Část zeminy jsme již odvozili do prostoru mezi rybník a silnici, kde bude využita ke srovnání terénu. Ale kolem hřiště ještě pořádné množství navršené zeminy zbývá k následnému odvezení a to i přesto, že nejmladší účastník brigády byl k neutahání a pokračoval v práci ještě dlouho potom, co ostatní už odpadli..

V další fázi bude opraveno překrytí přítoku do rybníka, na hřiště navezen štěrk a svrchní písková vrstva a zabetonovány sloupky. Tím by se měla završit naše letošní největší akce a obnovené hřiště by opět mohlo sloužit volejbalu, nohejbalu, fotbálku či jiným sportům.

Druhý den ráno se především děti vydaly pod vedením Terezy Horáčkové otevírat studánky. Vašek Šmíd nelenil a připravil dětem na zpestření hledání pokladu, tedy vlastně kešky. Studánky jsou krásně vyčištěné a tečou, doufejme, že je zas nepoškodí těžaři.

Děkujeme všem účastníkům brigády a Otvírání studánek a doufáme, že se příště sejdeme v hojnějším počtu!!