Poděkování Honzovi Hrčkovi a dalším….

Ve zprávě o novém volejbalovém hřišti na návsi v Polesí jsme chválili Jindřicha Bludského a Láďu Novotného za projekt a realizaci stavby, která v původní verzi jako zakázka firmy měla včetně materiálu a práce rozpočet přesahující částku 200 tis. Kč.

Dnes bych rád vyslovil jménem OSČLP poděkování těm ostatním, bez kterých by nebylo možné hřiště vybudovat. Jde o dotaci a účast sponzorů i pomoc dalších (nemnohých) občanů, kteří se prací zúčastnili. Cena dobrovolných prací není vyčíslena, celková hodnota díla pod záštitou OSČLP se však blíží vyčíslenému původnímu rozpočtu.

Největším sponzorem byla obec Rynoltice, která přispěla na úpravu částkou 15 tis. Kč, druhým největším sponzorem byl Jan Hrčka, chata Polesí (částka 10 tis. Kč).

Finančně celou akci zajišťuje OSČLP, z výnosu aukcí a příspěvků.  Je předpoklad, že náklady na materiál nepřesáhnou částku 40 tis. Kč, ostatní výdaje spojené s údržbou a provozem hřiště budou zajišťovány podle potřeby a vzhledem k dalšímu vývoji. Kromě uvedených jmen je třeba jmenovat například Lukáše a Marka Bludského, Milana Chudého, Jirku Koprnického, Aleše Krupu, Václava Šmída, omlouvám se, pokud jsem někoho nejmenoval.

Obzvláště je třeba vyzdvihnout osazenstvo Chaty Polesí, které akce OSČLP již několik let podporuje, aktivně se jich zúčastňuje a nadále je hodlá podporovat, ať již jde o pořádání schůzí, aukcí, Dětských dnů nebo kulturních akcí. OSČLP by chtěla oslovit i další subjekty, které by mohly na zkrášlení obce participovat a mají na jejím dobrém vzhledu zájem a prospěch. Pokud jde o hřiště na návsi, bude nezbytně nutné dořešit údržbu centra, dodržování čistoty kolem koše a v přístřešku, pravidelné sekání trávy kolem nádrže a řadu dalších  záležitostí, nevyjímaje majetkoprávní vztahy. Na hřišti  se dále pracuje, v místě bývalé chatky se připravuje hřiště na pétanque, řeší se některé technické problémy týkající se údržby „areálu“. To, že se po čtyřiceti letech začíná hrát v Polesí zase volejbal je dobrá zpráva, je třeba ale nepolevit, odvykli jsme, netýká se to pouze volejbalu, ale i čistoty veřejných prostorů, slušnosti vůči sousedům, rezignací ke všemu, co nám neříká pane, občasnou pomluvou, , ignorováním skutečnosti nebo úsměškem a výmluvou. Přitom stačí selský rozum a občas vzít do ruky hrábě nebo lopatu i mimo tu svojí zahrádku. Kdyby nebylo těch aktivnějších, nebyla by opravená zvonička, kaplička na Louži a sama Louž, čisté studánky u pramenů, vývěsní tabule ani stromy u koupaliště, opravené lavičky, lávka a volejbalové hřiště. Není to málo, ale že to není všechno, co by se dalo zlepšit, je jisté. Nové stromy kolem koupaliště během června téměř zarostly džunglí neposekané trávy, přeplněný odpadkový koš, naplněný cyklisty při závodu okolo Malevilu, „zdobil“ náves několik týdnů. Věřme, že obec splní svoji povinnost týkající se údržby veřejných prostor, informace má.

Pokud jde o alibi některých občanů, že se týká rekonstrukce hřiště pouze těch, kteří mají zájem hrát – není to pravda, hřiště plní významnou úlohu prostoru určeného pro sport v územním plánu obce.  Změna plánu má své příznivce, kteří chtěli na pozemku postavit obytný dům nebo chatu, nezapomínejme na tuto skutečnost…

P.S.  Díky Zdeňkovi Marešovi máme nové pěkné plakáty na oba dny – Dětský den s Oslavou (cituji) ..naší krásné obce.. a Valnou hromadu s Aukcí.

Našli jsme profíka !!!

Jitka Marešová se zase hlásí na pomoc při Dětském dnu, prostě proto, že je aktivní a že jí to baví. I oni by měli být na titulku tohoto příspěvku, který patří tentokrát právem Honzovi.

Petr Zázvorka