Oslavy 330 let aneb Polesí sobě!

Pod neoficiálním heslem “Polesí sobě” proběhly v sobotu 17.srpna dvě akce. Pro ty, kteří se jich nemohli zúčastnit, přinášíme krátkou zprávu o jejich průběhu.

První z nich, tradiční Dětský den a Regata (již 60.ročník !!), zaznamenala rekordní účast, když jsme napočítali celkem 42 dětských účastníků! Organizace byla ponechána zcela v ženských rukou, což se projevilo jejím precizním zvládnutím. Zvláštní dík patří Katce Jakešové, Martě Šmídové a Jitce Marešové, kterým pomáhali i jejich rodinní příslušníci a další dobrovolníci. Po registraci účastníků Regaty byl zahájen závod motorových lodí, který byl letos omezen pouze na kategorii “pomalých” motorových lodí, která sestávala ze čtyř plavidel. Vítězem se stala loď Slavík Kateřiny a Zuzany Krupových. Poté už následovala hlavní část Regaty a během chvilky byl rybník pokryt několika desítkami více či méně důmyslných a propracovaných plachetnic. Ovšem jak se již stalo v posledních letech tradicí, zavládlo téměř dokonalé bezvětří, jen čas od času narušované slabým vánkem, který vál tu z jedné, tu z druhé strany… V těchto podmínkách se jasně ukázala převaha lodí s trojúhelníkovými “latinskými” plachtami a velkým kýlem, které dokázaly udržet směr a křižovat i za nepříznivého větru. Nakonec cíle dosáhla pouze jediná (!) loď a sice rovněž loňský vítěz, plachetnice Tydlidum rodiny Bludských. Po vyhlášeni vítězů obdržely všechny zúčastněné děti kromě cen i speciálně vyzdobené domácí muffiny věnované rodinou Klemencových. Dětský den pokračoval běžeckými závody kolem rybníka a plněním dalších disciplín, jako je přetahování lanem, Neobvyklým zpestřením programu byl Dog Dancing, ukázka tanečního vystoupení s cvičeným psem.

Odpolední program, koncipovaný jako oslava výročí 330 let založení Polesí, začal ve tři hodiny vyzváněním poleského zvonu. Krátký zahajovací projev, který byl zamýšlen jako poděkování všem zúčastněným a především dobrovolným organizátorům, využili účastníci i k tomu, aby na dálku pozdravili předsedu OS a hlavního organizátora oslav Petra Zázvorku, který bohužel vzhledem k nenadálým vážným zdravotním problémům nemohl být na akci přítomen…

Poté se již všichni shromáždili poblíž nově vybudovaného pétanquového hřiště, kde byla odhalena tabule, informující o záměru vysadit (jakmile budou příznivější klimatické podmínky) na tomto místě k letošnímu výročí jubilejní strom.

Všichni přítomní účastníci se pak sešli u pamětního kamene, kde byla na památku pořízena profesionálním fotografem společná fotografie (bude k dispozici na stránkách). Tím skončila “oficiální” část oslav a nastoupila kapela Janovičtí kanci, která se svou aparaturou obsadila prostor pétanquového hřiště, odkud šířila pohodovou náladu mezi návštěvníky akce, postávající na volejbalovém hřišti, posedávající na lavičkach či polehávající na trávě.

Přestávek v hudbě využilo opět vystoupení Dog Dancing, které sklidilo velký potlesk. Ovšem snad největší ohlas, u některých až dojetí, se dostavil, když se na připravených stolech objevily dva dorty, které k oslavám věnovala rodina Klemencových. Jeden byl vyzdoben náměty připomínající Regatu a druhý byl speciálně k příležitosti oslav opatřen fotografií Polesí z jedlého papíru! Dlouhé minuty se kolem dortů tísnil dav fotografů a nechyběly názory, že je škoda něco takového vůbec sníst.

Po další hudební vložce přišel v šest hodin vrcholný bod programu oslav, kterým bylo volejbalové derby Polesí – Jítrava. Z Jítravy dorazil silný tým borců a borkyň, a to včetně roztleskávaček, ale ani Polesí se nenechalo zahanbit a nasadilo postupně asi patnáct hráčů. Utkání se ukázalo jako velmi vyrovnané a jen s vypětím sil a díky znalosti domácího prostředí se nakonec týmu Polesí podařilo zvítězit.

Poté již následovala ničím nepřerušovaná hudební zábava, pro velký zájem prodloužená až do noci.

Během celé akce zajišťoval na místě Honza Hrčka z chaty Polesí občerstvení, gril byl v neustálé permanenci a účastníci snědli a vypili všechno, co stihl navozit. Navíc poskytl na celé odpoledne k dispozici aquazorbingovou kouli, takže o zábavu měly postaráno i děti. Na oslavách se podílel i organizačně a rovněž sponzoroval kapelu, fotografa i tabuli (strom).

Celá akce by se ale nemohla uskutečnit bez spousty dobrovolníků z Polesí a Černé Louže. Hlavní organizační práci a koordinaci příprav odvedli Petr Zázvorka s Vaškem Šmídem, ale do přípravy se zapojilo a samotný průběh akce zajišťovalo spoustu dalších lidí. Vlastně pomáhal skoro každý, kdo se objevil! I já jsem vzhledem k okolnostem musel pronést uvítací projev… Dopoledne proběhlo, jak jsem zmínil, v dámské režii (Katka Jakešová, Marta Šmídová, Jitka Marešová, Veronika Šmídová a další..), zvláštní poděkování všech si zaslouží Klemencovi za nádherné dorty a muffiny, volejbalový tým pod vedením Jindřicha Bludského (jehož rodina tvořila základ týmu) za skvělou reprezentaci Polesí a všichni, kdo přiložili ruku k dílu. Omlouvám se všem, které jsem jmenovitě neuvedl. ale bylo vás prostě spousta!!

Co říct závěrem? Že akce, kterou si Polesáci uspořádali především pro sebe samé, se zkrátka vydařila. Počasí nám přálo až neskutečně, program vyplnil celý den, ale ponechal i dost volného času jen tak pro popovídání si. Organizace byla občas trochu improvizovaná, ale všechny problémy se řešily operativně a v pohodě. Po letech se zas sešlo opravdu velké množství lidí a snad se všichni cítili příjemně. Ostatně o tom vypovídají i fotky, které si můžete prohlédnout v galerii.