Jitrava vyrovnala, ale jinak vede…

Odvetné utkání, tentokrát na hřišti Jitravy mělo všechny znaky opravdu přátelského setkání. Bylo znát, že to všechny baví, atmosféra byla výtečná. Jestli přijeli jitravští borci do Polesí s darem – volejbalovým míčem podepsaným všemi členy týmu a s podporou roztleskávaček, polesáci přivezli jako dar do Jítravy volejbalovou síť, zasklenou fotografii jítravského družstva z předešlého utkání, skupinu věrných fandů, dobrou náladu a hlavně pěkné počasí, které i přes původně poměrně nepříznivou předpověď hru provázelo.
Jako v Polesí byl i v Jítravě boj doslova lítý. První set skončil 32 : 30 pro Polesí, což dokresluje vyrovnanost týmů. Jestliže i druhý set skončil vítězstvím Polesí, další dva pak vyhrála Jítrava a podobně by téměř (kdyby to bylo možné) nerozhodně mohl skončit i třetí set, který ovšem obětavou hrou vyhrála o dva body reprezentace Jítravských. Bez významu nebylo ani zranění svalu, které postihlo jinak výborně hrajícího Jindru Bludského právě v rozhodujících minutách hry. Nicméně naše družstvo dostalo jako cenu útěchy krásné knihy a ujištění, že na jaře si zase zahrajeme o pohár, který může být putovním. A my, kteří jsme fandili Polesákům, jsme tleskali i Jitravským.
Do Polesí zpět si přivážíme řadu poznatků, protože od Jitravských se v mnohém můžeme přiučit – víc drží všichni pohromadě, i mezi místními jsou zapálení sportovci, kteří společně s “rekreanty“ hřiště využívají a starají se o jeho údržbu, nemají problémy s uplatňováním regionálních zájmů, pokud jde o zastupitele obce. Pořádají nohejbalové turnaje (v Polesí by se nenašlo alespoň jedno tříčlenné družstvo, které by se mohlo zúčastňovat „jitravské ligy“?), uzavíratelný sportovní areál funguje i jako dětské hřiště, jako sponzorský dar získalo jitravské občanské sdružení přemístitelné WC, v prostoru hřiště si vybudovali kryté zázemí, včetně dvou altánů, z nichž jeden je vybaven ledničkou, vařičem,  pípou se sudem piva atd. Kromě sportu se místní OS zabývá  i pořádáním ochotnických představení, masopustem, poutí, zábavami pro děti… Rozhodně není tahle komunita tak daleko, abychom se nemohli kontaktovat víc, a třeba se na některých aktivitách i podíleli, můžeme se mnohému přiučit…
Petr Zázvorka