Nejen houby se skrývají v lesích…

Navázal bych na Petrův příspěvek a jeho postesknutí nad nepořádkem v lese směrem ke Slonovi. Ač jsme o generaci mladší, tak i za nás byl les čistý a nemuseli jsme zakopávat o haldy obsahující rozbité zářivky, alobaly, melounové slupky, popel, kusy cihel a hřebíků. Také jsme si s dětmi minulou sobotu prošli touto skládkou a vůbec to není hezký pohled. Ale další překvapení nás čekalo o pár metrů dál. Mezi skalami, kde jsme my jako malí pořádali bitvy maximálně šiškami, se proháněla parta v maskáčích s maskami a paintballovými zbraněmi. Střelba byla tak intenzívní, že jsme radši s dětmi nabrali opačný kurz, protože o vystřelené oko nestál nikdo z nás. Následující den jsme při našich toulkách za houbami na místo zabloudili znovu. Všude se válely rozprsklé paintballové kuličky a jejich barevnými stopami byly pokryté i okolní skály. A rozhodně nešlo o zbloudilé střely, které jen nenašly svůj cíl. Někdo se tím barvením skal evidentně dobře bavil. Myslím že fotky mluví samy za sebe.

V Polesí jsme vyrostli a máme k tomuto koutu vztah pro neopakovatelnou atmosféru, klid, krásnou přírodu a pocit, že tady se tak trochu zastavil čas. A možná i proto si říkáme, že některé moderní vymoženosti by nás klidně ještě nějaký ten pátek alespoň tady mohly míjet. Paintball mezi skalami u Slona k nim rozhodně patří…

Pavel a Katka Jakešovi

Paintball a zákon:

Paintball a zákon o zbraních:

Paintballové zbraně spadají podle zákona o zbraních do kategorie D tzn. plynové zbraně, u nichž kinetická energie střely na ústí hlavně dosahuje nejvíce 16 J. (k vystřelení oka bohatě dostačující)

PB zbraň nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit fyzická osoba starší 18 let způsobilá k právním úkonům.

Střelba z PB zbraně je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku.

Držitel PB zbraně je povinen zbraň a střelivo do ní zabezpečit proti zneužití, ztrátě nebo odcizení.

Držitel PB zbraně nesmí zbraň nosit viditelně v místech, kam má veřejnost volný přístup.

Držitel PB zbraně nesmí zbraň nosit nebo s ní jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci.

Příslušník policie je oprávněn mimo jiné zadržet PB zbraň a střelivo, aby držiteli této zbraně  zabránil v jednání, kterým porušuje zákon. Příslušník policie, který zbraň nebo střelivo zadržel, vydá jejímu držiteli na místě potvrzení o převzetí zadržené věci a neprodleně ji odevzdá s uvedením důvodu zadržení příslušnému útvaru policie, který rozhodne o jejím zajištění.

Paintball a lesní zákon:

Organizované  nebo  hromadné  sportovní  akce  lze v lese konat na základě  oznámení orgánu státní správy lesů. V oznámení, které musí být   předloženo  nejméně  30 dnů před dnem konání této akce, pořadatel uvede  místo  a termín konání této akce, předpokládaný počet účastníků, způsob zajištění a souhlas vlastníka lesa. Orgán státní správy lesů může do 15 dnů  ode dne doručení oznámení stanovit doplňující podmínky.

Lesní zákon mimo jiné zakazuje rušit klid a ticho (např. střelbou z PB zbraní), odhazovat hořící nebo doutnající předměty (zábavná pyrotechnika)

Sankce pro porušování lesního zákona a to konkrétně § 20 odst. 5 – může být až 15000,-

Paintball a ostatní zákony:

trestný čin podle § 257 Poškozování cizí věci kde podle odst. 3) Odnětí svobody na 2 – 5 let podle odst.3)