Změny na OÚ Rynoltice

Vývoj na rynoltickém obecním úřadě nabral v posledních týdnech rychlý spád. A protože se pochopitelně významně dotýká i Polesí a Černé Louže, snažíme se tento vývoj sledovat a dle možností se v něm i zorientovat.

Na poslední zářijový den bylo svoláno veřejné jednání zastupitelstva Rynoltic, kde se jako obvykle kromě řešení řady věcných bodů probírala i neutěšená situace rynoltické samosprávy. V průběhu jednání došlo k překvapivému zvratu, když dosavadní starostka paní Eva Guttmannová oznámila, že se rozhodla rezignovat na svou funkci. Paní starostka byla řadou lidí v obci i zastupitelstvu dlouhodobě kritizována za nekompetentnost či nečinnost a údajně bylo již připravováno její odvolání, čemuž se tímto rozhodla předejít.

Nutno dodat, že vzhledem k tomu, že Polesí nemá v obecní samosprávě své zastoupení a jednání zastupitelstva se nám daří účastnit jen příležitostně, neznáme detailně pozadí celé věci. Ovšem při občasných účastech na veřejných jednáních zastupitelstva nás stále znovu překvapovala atmosféra rozkolu, která v něm panovala (a údajně jen kopírovala situaci v celé obci).

Pokud šlo o prosazování našich zájmů a záměrů, setkávali jsme se sice často s deklarovaným pochopením, ovšem jen zřídka vedoucím k nějakému konkrétnímu cíli. Uvidíme, jaký posun nám v tomto směru tato změna přinese…

Na 15.října bylo svoláno další jednání zastupitelstva s cílem zvolit nové vedení obce. Výsledek jednání přinesly stránky rynoltického OÚ:

Vážení spoluobčané,

dne 15. 10. 2013 bylo zastupitelstvem obce zvoleno nové vedení.

Starostou obce se stal pan Miloš Sehnal, místostarostkou paní Irena Kubínková

a další místostarostkou paní Mgr. Bc. Petra Urbanová.

V co nejkratším možném termínu zveřejníme nové telefonické kontakty a budou upřesněny další podrobnosti.

Děkujeme, vedení obce

Z našeho hlediska je pozitivní, že nyní víme, s kým na obci jednat. A jelikož zářijové zastupitelstvo rozhodlo o pronájmu pozemků kolem poleského rybníka občanskému sdružení, budeme mít v nejbližší době možnost přesvědčit se o tom, zda nové obecní vedení funguje efektivněji, než jsme byli zvyklí v posledních letech.

Ještě podotýkám, že právě situace po odstoupení paní starostky nás vedla k rozhodnutí odložit brigádu spojenou s čištěním rybníka z konce října na brzké předjaří, protože ač nám byla verbálně přislíbena pomoc (vypuštění rybníka, přistavení traktoru s valníkem), ve skutečnosti to vypadalo tak, že se na tyto nezbytné kroky nemůžeme spolehnout.