Rozpočet schválen. Tedy ten v Rynolticích…

Po státním se dočkal svého schválení i rozpočet obce Rynoltice. Sice je, stejně jako ten státní, deficitní, ale tím asi vzájemná podobnost končí. Rozdíl je totiž v tom, že v loňském roce skončilo hospodaření Rynoltic přebytkem a ten bude v roce letošním sloužit k pokrytí deficitu. Ovšem z hlediska pozorovatele, a prostřednictvím daně z nemovitosti vlastně i poplatníka, mě hlavně zaujala přehlednost rozpočtu, tak, jak ho pro jednání zastupitelstva připravil zastupitel Ing. Žatečka. Pochopitelně, rozpočet malé obce nelze srovnávat s rozpočtem státním, mnohonásobně rozsáhlejším. Ale daleko větší jsou přece i možnosti a zdroje státu! Léta se mluví o tom, jak stát neumí vybrat daně, jak je nehospodárný, kde by se dalo kolik ušetřit. Ale zkuste si pochopit, z čeho se vlastně ten státní rozpočet skládá. Tím nemyslím jen informaci, kolik peněz jde na ten který resort a jaká část bude utracena ve formě investičních či neinvestičních výdajů. Ale dovíte se snad někde, s jakým rozpočtem hospodaří třeba Výzkumný ústav myslivosti, kolik peněz vydá za energie, platy, spotřebu různého materiálu? Nebo taková Česká plemenářská inspekce, kolikpak asi vydá za nová auta? Přesto, že se stále mluví o rozklikávacím rozpočtu, zkuste si tyto informace dohledat!

Neříkám tím, že hospodaření obec Rynoltice je příkladné a nebylo by na něm co zlepšovat. Určitě ano, ale jedním z nezbytných předpokladů je mít možnost pochopit, odkud se berou příjmy obce a jakou strukturu nákladů obec má. A dle mého je právě přehledný rozpočet na rok 2014 dobrým prostředkem pro ty, kteří se o obecní záležitosti zajímají.

Z hlediska Občanského sdružení je pochopitelně pozitivní informací to, že zastupitelstvo schválilo i na tento rok OS dotaci 20.000 Kč. Na nás je, abychom tyto prostředky (a další získané z členských příspěvků a našich akcí) smysluplně využili.

Rozpočet Rynoltic