Výroční strom zasazen!

Na Velký pátek bylo potvrzeno očekávané oznámení Jiřího Ostrovského, že na Bílou sobotu, dne 19. dubna 2014 přivezou ze Školního lesního podniku České zemědělské univerzity z Kostelce nad Černými lesy objednaný strom, který má být zasazen na návsi, jak bylo anoncováno při slavnostní oslavě 330. výročí založení Polesí.

Lukáš Bludský překvapil, když na místě cedule, na předem dohodnutém místě, již tentýž den vykopal odpovídající jámu, určenou pro více než čtyřmetrový platan javorolistý (Platanus x acerifolia), který má jednou jako solitér vévodit centru obce a symbolicky poskytnout stín hráčům na nedalekém, letos dokončovaném hřišti na petanque.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAV průběhu odpoledne, pak střídavě přicházeli a odcházeli dobrovolníci, kteří byli připraveni pomoci při zasazení rozměrné sazenice, opatřené velkým balem.

Na návsi se tak vystřídali zástupci od Marešů, Demnerů, Kaplických, Bludských, Šmídů a dalších rodin, z okolí i ze vzdálenějších míst obce, z nichž mnozí přišli dvakrát i víckrát, jak byla posouvána očekávaná hodina příjezdu, od dvanácti až do půl šesté večer, kdy kvůli zdržení cestou byl strom nakonec dovezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPak již šlo všechno jako na drátku, Katka Jakešová přivezla dvě kolečka odleželého kompostu, Vašek Šmíd přinesl konve a lopatu, Pavel Formáček si vzpomněl že má k dispozici úvazy, vše dirigovali Jirka Ostrovský a Jindřich Bludský. Do kořenů stromu byla zasazena schránka s čerstvými sobotními novinami které přivezli Kapličtí a textem, který jsem spolu s drobnými mincemi věnoval potomkům já. Daleko přečnívající strom byl pak společnými silami vytažen z korby dopravního vozu, zasazen, zajištěn latěmi a zalit vodou z koupaliště.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPro informaci: Odborníci na slovo vzatí, kteří objednání a zasazení stromu garantují, tvrdí, že mohutný strom, dorůstající výšky i přes 40 metrů, který se dožívá až 500 let, i poměrně tuhou zimu v Polesí vydrží.

Největší platan v České republice zvaný Josefinin (podle hraběnky Josefiny Pachtové, + 1833) se údajně nachází vedle bartošovického zámku (CHKO Poodří), je cca 240 let starý a má obvod kmene ve výšce 1,3 m od země 760 cm, při celkové výšce 32 m.

plataneInformační tabulka bude k výročnímu stromu, vysazenému mimo jiné za uhynulý dub na nedaleké křižovatce uprostřed cesty, umístěna později.

Snad ještě k hlohům, zasazeným kolem nádrže, drobná informace: i poslední ze zasazených stromků „promenády“, snad díky letošní zimě-nezimě, obrazil kolem kmínku, byl ošetřen a můžeme předpokládat, že doroste, i když snad o něco později, své sousedy. Úspěšnost zasazení hlohů tedy byla stoprocentní, mnohé z nich již letos poprvé pokvetou.

Petr Zázvorka

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA