Otevřený dopis OSČLP starostovi Rynoltic

24.května se sešel výbor a další členové OS, aby se seznámili s žádostí Alexandra Vrágy o zřízení lukostřelnice na obecních pozemcích v místě bývalé skládky. Po dlouhé diskuzi a zvážení všech hledisek dospěli zúčastnění jednohlasně k závěru, vyslovit se proti zřízení střelnice uprostřed obce. Bylo rozhodnuto zaslat starostovi Rynoltic, panu Milošovi Sehnalovi, otevřený dopis s argumenty, shrnujícími toto stanovisko.

8.června v 10 hodin se na místě uskuteční schůzka za účasti pana starosty, Alexandra Vrágy, zástupců OSČLP a zájemců z řad občanů.

Otevřený dopis Občanského sdružení Černá Louže – Polesí panu Miloši Sehnalovi, starostovi obce Rynoltice

Vážený pane starosto,

Děkujeme Vám za zaslání kopie žádosti pana Alexandra Vrágy na zřízení lukostřelnice na pozemcích 1107/1,2,3 a 1108 v katastrálním území Polesí u Rynoltic.

S žádostí a přiloženými podklady jsme se seznámili dne 24.5. na schůzi výboru Občanského sdružení Černá Louže – Polesí. Přítomní členové výboru dospěli jednohlasně k závěru, že uvedený záměr považujeme v dané lokalitě za nepřijatelný a to především z hlediska bezpečnostního.

Náš závěr vychází z následujících faktů:

Navrhovaná střelnice by měla sloužit ke střelbě z kladkových loveckých luků. U těchto luků nejde o sportovní náčiní, ale o zbraň kategorie D podle § 7 písmene g) zákona č.119/2002 Sb. o zbraních a střelivu.

§ 15 bod 3 tohoto zákona stanoví, že střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g je zakázána na místě, kde by střelbou mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, není-li na takovém místě určen pro střelbu bezpečný prostor.

Stanovisko Ministerstva vnitra k zajištění bezpečnosti střelby ze zbraní kategorie D po 1.červenci 2014 definuje bezpečný prostor následujícím způsobem:

Opatření podle 15 odst.3 zákona o zbraních má za cíl eliminovat možnost ohrožení osob či majetku střelbou především na místech, kde nelze ohrožení osob či majetku beze zbytku fyzicky zamezit. Zákon tedy nově upřesňuje základní povinnost zvolit pro střelbu ze stanovených zbraní kategorie D prostor, který bude možné považovat za přiměřené bezpečný. Nadále je tedy vyloučeno, aby např.paintballová či airsoftová hra byla pořádaná v místech se značnou přítomností nezúčastněných osob (veřejná prostranství v intravilánu obcí), výskytem majetku třetích osob, který by mohl být střelbou poškozen (např.na parkovištích), nebo hrozilo-li by jiné nebezpečí. Naopak je třeba vymezit bezpečný prostor, jenž by měl tato rizika vyloučit a rovněž by měl splňovat určité minimální požadavky např. na zabránění dopadu či odrazu střel do okolního prostoru, který již není bezpečným prostorem, kde je akce pořádána (a to i např. pokud jde o automobily projíždějící po přilehlých pozemních komunikacích atd.).

Dotyčné pozemky, na kterých by měla být střelnice vybudována, leží přímo ve středu obce Polesí. Jsou obklopeny soukromými pozemky se zahradami a rekreačními domy, které se nacházejí ve vzdálenosti 20 – 30 m od navrhované palebné čáry. Přímo přes všechny dotyčné pozemky prochází frekventovaná modrá turistická značka KČT, vedoucí na vyhlídku Havran, a Mezinárodní naučná stezka Lužické a Žitavské hory. Za hliněným valem, který má sloužit k zachycení střel, se nachází údolí s potokem a zalesněný svah se skalami, kam je volný přístup a ze střelnice tam přes hliněný val není vidět. V uvedeném prostoru se běžně pohybují děti a turisté. Hned vedle palebné čáry vede veřejná cesta a za ní leží nádrž, hojně užívaná jako koupaliště.

Kladkové lovecké luky jsou zbraně určené k zabíjení velkých zvířat (vysoká, černá zvěř, antilopy apod.) a jsou schopné střílet na 90 m s přesností 15 cm. Ovšem dostřel takového luku je až 400 metrů (pod úhlem 45°). Rychlost šípu je běžně 100 m/s. Kladkové luky jsou svou smrtící účinností srovnatelné s loveckými puškami.

Přiložená mapa vychází z orientačního plánku, tvořícího přílohu žádosti. V okruhu 50 metrů od střelecké čáry se nachází 3 budovy, zahrady, veřejné a turistické cesty, koupaliště, silnice. V okruhu 100 metrů 14 budov, celé koupaliště, volejbalové hřiště, několik set metrů veřejných cest a silnic, část lesa za střelnicí.

střelnice polesí3

Z výše uvedených důvodů Vás vyzýváme, aby obec tyto pozemky pro zbudování střelnice ani neprodávala, ani nepronajímala. Dne 8.června se naše OS zúčastní místního šetření, ale záměr na vybudování střelnice v tomto prostoru je v takovém rozporu s bezpečnostními požadavky, že nepředpokládáme, že by šetření mohlo přinést změnu našeho stanoviska.

V Polesí 26.května 2014

 

Za občanské sdružení Černá Louže-Polesí

Petr Zázvorka                                                   Václav Šmíd                                                      Aleš Krupa

Předseda                                                           místopředseda                                                místopředseda

Otevřený dopis ke stažení