Místní šetření se změnilo v sousedskou diskuzi

V neděli 8.června se u bývalé skládky v Polesí sešla asi třicítka zájemců o informace o zamýšleném záměru na vybudování lukostřelnice. Bohužel, přesto, že tato schůzka byla iniciována starostou Rynoltic, nakonec se chvíli před uskutečněním místního šetření omluvil z důvodů mimořádné události v zaměstnání.

Po emočně vypjatých předcházejících týdnech se schůzka nesla v poměrně klidném a smířlivém duchu, k čemuž přispěl jednak Petr Zázvorka, předseda občanského sdružení, když objasnil posuny v nahlížení na zamýšlenou akci, ke kterým s přibývajícími informacemi uvnitř sdružení došlo a které nakonec vedly k rozhodnutí zaslat starostovi Rynoltic otevřený dopis s odmítavým stanoviskem.

Rozhodující ovšem bylo vystoupení Saši Vrágy, který vysvětlil, že myšlenka zřídit na místě bývalé skládky lukostřelnici byla vedena snahou zajistit pro uvedenou spornou lokalitu sportovní využití, které by současně umožnilo zabezpečit údržbu plochy a zabránilo jejímu opětovnému “využívání” jako skládky. Samozřejmostí pak bylo, že projekt by byl v souladu s legislativou i bezpečnosti třetích osob by byla zcela zajištěna.

Ujistil dále všechny, že záměr byl z jeho strany od začátku podmíněn vstřícným přijetím ze strany místních i rekreantů a že považoval za samozřejmé, nesetká-li se tato myšlenka s pochopením, uvedený projekt nerealizovat. Což se, bohužel za pro něj ne zrovna příjemných okolností, skutečně stalo a proto se rozhodl, od zřízení lukostřelnice zcela ustoupit.

Obecně panovala shoda, že k vyhrocení situace nemuselo dojít, kdyby nebyla podceněna informovanost obyvatel Polesí i chalupářů, jako ostatně už několikrát v posledních letech. Chybějící informace vedou logicky k šíření nezaručených zpráv a místo věcné debaty pak nastupují přehnané emoce, často na osobní rovině. Snad se konečné z této zkušenosti všichni poučí…. Jen škoda, že na schůzce nebyl přítomen nikdo ze strany obce, aby vysvětlil, jak může vedení obce Rynoltice přispět ke zlepšení informovanosti lidí, kterým na Polesí a Černé Louži záleží.

Byli bychom rádi, kdyby se po tomto vyjasnění záležitosti situace v Polesí uklidnila a sousedské vztahy opět vrátily na tak přátelskou úroveň, jak jsme byli dosud zvyklí!

002