Vypnuli nám potok II

Právě nám začaly deště, tak snad brzy uvidíme, zda se srážky projeví i na zvýšené hladině potoka. Toto pondělí, 20.října, byl stav následující: Hladina rybníka setrvává asi 20 cm pod úrovní přepadu, takže pod rybníkem neteče ani kapka. V potoce v lese nad rybníkem stojí voda, při bližším pohledu nebo na nerovnostech si všimnete, že voda teče, ale pouze drobným pramínkem (díkybohu alespoň za to!). Na soutoku dvou ramen potoka teče jen to zleva, od prameniště U tří pánů. Zprava, ačkoliv koryto je na první pohled hlubší a širší, nepřitéká ani kapka…

U vodojemu je v zemi obrovská díra plná vody, ze které koukají trubky, asi jde o tu “stavbu Polesí”, zřejmě ještě nedodělanou. Potok ale vytéká z o něco výše položené trubky, ze které je odpouštěna část vody, jímaná v podzemní šachtě pro účely vodovodu. Lze tedy předpokládat, že množství takto volně vytékající vody záleží na rozhodnutí provozovatele vodovodu a je tudíž šance, že po zprovoznění nové větve vodovodu z Kněžic bychom se mohli dočkat trochu většího množství vody v potoce. Tedy alespoň pokud se o to zasadíme.

Zásadnějším problémem ale bude druhá větev potoka, ta, co pramení pod Pekařovým křížem. Při pohledu na obě koryta se mi zdá (a pokud si vzpomínám na předchozích pár let, kdy ještě voda tekla), že pravý přítok býval vodnatější a zásoboval potok většinou vody, tedy alespoň poté, co byl postaven U tří pánů vodojem. Otázka je, co se dá udělat pro to, aby tento potok zase tekl.

Myslím si, že bychom měli vyhledat rady nějakého odborníka. Víte o někom? Já jsem objevil organizaci Patroni potoků, která sdružuje různé spolky a jedince, kteří se chtějí starat o nějaký místní potok. Jim pak přispívá radami a zkušenostmi, zve je na různé tématicky zaměřené akce. Možná by stálo za to také se zapojit.

IMG_2049 IMG_2050 IMG_2051 IMG_2052 IMG_2053 IMG_2055