Lemberský Stonehenge

Pro znalce místního okolí to asi nebude nic objevného, ale snad se mezi čtenáři tohoto článku najdou i lidé, kteří o něm ještě neslyšeli. A nebo pro ty, kteří toto místo znají, půjde o připomínku a podnět k zopakování návštěvy.

Na dohled od hradu Lemberka, jen asi půl kilometru jižním směrem, v působivém prostředí malého lomu uprostřed lesa, narazí návštěvník na lužickou obdobu anglického Stonehenge. Ač jde o značně skromnější variantu své nesrovnatelně slavnější kolegyně, má i tato kamenná svatyně magickou atmosféru, umocněnou navíc tím, že zde opravdu na davy turistů nenarazíte.

Již předem je třeba přiznat, že lužické Stonehenge nemá nic společného nejen s dobou kamennou, ale ani se středověkem. Jde o sochařské dílo akademického sochaře Jiřího Beránka z roku 1991, ovšem po těch dvaceti pěti letech se už v lese vyjímá tak, jak by tam stálo odpradávna. Jeho čedičové sloupky, pocházející z lomu v Polevsku, přinášejí do zarostlého pískovcového lomu další prvek typický pro Lužické hory.

Ideálním výchozím bodem k jeho návštěvě je parkoviště pod zámkem Lemberk, nacházející se v místě bývalého panského hospodářského dvora. Odsud vede značená strmá stezka přímo k zámku, ale je možné jí nahradit trochu delší, ovšem pohodlnější, vedoucí po silničce. Z té je navíc možné udělat si krátkou odbočku dolů do lesa, kde najdeme dřevěný kříž, vztyčený na památku asi tisíce (!) vojáků, kteří zemřeli na lemberském zámku přeměněném roku 1758 na lazaret po rakousko-pruské bitvě u Hochkirchu. Jejich ostatky byly pohřbeny v lese pod zámkem a na toto místo nás zavede ukazatel, umístěný na silničce kousek nad odbočkou k zámku.

IMG_22872Od kříže je možné vrátit se zpět na silničku a po asfaltové cestě dojít až k zámku. Cesta pokračuje vlevo podél starých roubených a  hrázděných lemberských chalup, které samy o sobě stojí za shlédnutí. Po chvíli se objeví Bredovský zámeček, před nějakým časem hostící expozici o Lužických horách, nyní ovšem bohužel prázdný. Podél jeho zdi vede vlevo polní cesta, která poutníka přivede opět na asfaltovou silničku, směřující dále do Janovic. V místě, kde se cesta připojuje k silniččce, najdeme jako závdavek velký balvan s vytesanou schématickou hlavou čerta.

Po dalších asi dvě stě metrech odbočuje na kraji lesa ze silnice polní cesta, již po pár metrech vroubená jednotlivými čedičovými sloupky. Odsud je třeba ještě pár desítek metrů pokračovat po cestě do lesa a před návštěvníkem se otevře pohled na kruhovou kamennou svatyni s o něco vyšším centrálním sloupkem. Místo má svého genia loci a záleží jen na každém návštěvníkovi, zda se jen pokochá krátkým pohledem, či zda ho atmosféra přivede třeba k delšímu rozjímání.

Od kamenného kruhu se lze vrátit na cestu, která pokračuje po kraji louky dolů k Jablonnému. Ta nás asi po kilometru zavede k Markvartickému rybníku, odkud se po pohodlné cestě podél Zdislaviny studánky a Pivovarského rybníka dostaneme zpět na parkoviště pod hradem Lemberk.

IMG_2290IMG_2294 IMG_2295 IMG_2300 IMG_2302