Víkend OSČLP

Uplynulý víkend v Polesí patřil OSČLP.

Již pátek proběhl (i když bylo obtížné domluvit vzhledem k pozvání pana starosty vhodný termín pro valnou hromadu) večer, během něhož měl každý možnost ventilovat problémy, které považoval za důležité.

Účastníci si mohli též prohlédnout (a porovnávat) krásnou sbírku starých pohlednic, kterou instaloval Milan Dlouhý z Rynoltic.

 V úvodu večera přednesl předseda OSČLP řeč, kterou uvádíme v plném znění.

Dalším bodem byla zpráva o finanční uzávěrce za rok 2014, prezentovaná Václavem Šmídem.

Po krátkém vystoupení se představil Ing. Jan Vacek, starosta Rynoltic. Zdůraznil, že činnost OSČLP plně podporuje a bude se snažit jeho akcí osobně zúčastňovat. (Dokázal to nejen osobní účastí na volejbalovém turnaji, ale i hlášením místního rozhlasu, ve které byli zváni všichni občané na Regatu, Dětský den a Pohár starosty.)

V dotazech se občané ptali na problémy s vodou, otázku vysychajících pramenů a možných způsobech reakce na danou skutečnost, na poškozování stromů v obecním lese nedaleko Havrana. Starosta informoval o rozhodnutí smluvně předat areál pod Havranem hasičům k výcviku i o dalších aktivitách obecního zastupitelstva.

Závěrem Valné hromady byl zvolen Výbor OSČLP a Dozorčí komise na další období.

Hned ráno byla zahájena již 64. Regata Polesí, vzhledem ke stavu vody od stavidla do tří čtvrtin koupaliště, v motorových lodích a plachetnicích různých kategorií. Po skončení regaty proběhl velmi dobře a s pečlivostí a invencí organizovaný Dětský den ve znamení dinosaurů. Děti (mnohé v převleku za dinosaury) se měly možnost s životem ještěrů seznámit ať již formou jejich stop, obrázků které doplňovaly, vybarvovaly, vyráběly dinosaury z papíru, rozbíjely vejce ze kterých se dinosauři líhli, hledaly jejich kosti v písku, seznamovaly se s rostlinami, které v druhohorách existovaly, porovnávaly délku nejdelších a největších dinosaurů se skutečností, zdobit muffiny – dinosaury a především dostat kousek dortu ve tvaru dinosaura, darovaného opět Alenou Novákovou.   Katce Jakešové, která akci organizovala a s velkým nasazením uskutečnila, na místě pomáhaly především Verunka a Kateřina Vackovy a Jitka Marešová. Závěrem Dětského dne došlo i na tradiční závody v běhu rodičů s dětmi i samostatnými závody v běhu kolem koupaliště v různých kategoriích a k nezbytnému přetahování lanem dětí i dospělých. Počasí přálo, Dětský den se opravdu povedl, děkujeme organizátorce.

Již po hodině od skončení disciplin se sešli sponzoři (tedy valná část zájemců) o půdní nálezy, které poskytli jejich majitelé ve prospěch aktivit sdružení. Zde vynikl Pavel Podhorecký, který se vypjal k výkonu hodnému obdivu a dokázal prodat (s jedinou výjimkou) všechny předměty za úctyhodnou částku 5 500,- Kč.

Turnaj v neděli byl zahájen utkáním Polesí – Jitrava, hrálo se na dva sety (1:1), s lepším skóre pro Jitravu. Souboj Jitrava – Rynoltice a Polesí – Rynoltice skončil shodně 2:0, takže vítězem prvního turnaje o pohár starosty se stalo družstvo Jitravy, zatím co obě zbývající družstva se musela spokojit s lahvemi sektu. Ing. Vacek slíbil, že druhý ročník se stane kořistí Rynoltic. Byla to hezká utkání, děkujeme kapitánům všech družstev, budeme se těšit na odvetu. Nejhezčí bylo, když si bez ohledu na příslušnost přítomní zahráli po skončení pohárových utkání zase spolu volejbal.

Celý víkend OSČLP se náramně vydařil. Fotografie z obou akcí naleznete na odkazu Trojutkaní Polesí 2015 a Dětský den 2015.

Petr Zázvorka