Komentář Michala Hlaváče ke schůzce s lesním správcem

“Zúčastnil jsem se schůzky s panem Dudou a tudíž si dovolím k jeho článku uvést svou poznámku.
Předem děkuji panu Dudovi za ochotu se s námi setkat, vše vysvětlit a ještě sepsat tento článek. Stejně tak za jeho projev ochoty stýkat se s námi v otázkách obecních lesů dále (to je možné na terénních pochůzkách pořádaných pro zastupitele obce).

Z pohledu mé profese arboristy/stromolezce bylo odborné vysvětlení důvodů použití tohoto způsobu údržby mladých lesních porostů bez připomínek. Vše, co pan Duda uvedl k obhajobě použité metody kroužkování, mělo oporu v obecných znalostech o chování a vývoji dřevin, respektive dřevin rostoucích v zápoji – lesním společenství.

Dívám se ovšem na věc i pohledem běžného návštěvníka lesa. Z tohoto pohledu se mi ani po odborném zdůvodnění tento zásah příliš nezamlouvá. Úmyslně poškodit strom tak, aby zahynul, je pro mě těžko stravitelné. Velmi významné je i hledisko estetické. Poškozené stromy z lesa přímo “svítí”.

Na schůzce jsem tedy pana Dudu požádal, aby v takto exponovaných místech, jako je např. okolí vyhlídky Havran zvážil použití této metody. Respektive zda by bylo možné, s ohledem na zájem veřejnosti z Polesí o dění v obci a jejím okolí, významnější zásahy v těchto místech provádět s větší ohleduplností. Zde si je jen nutné uvědomit, že se jedná o lesy hospodářské…

Během našeho setkání jsme také probírali problematiku “rekonstrukce” cesty pod Havranem. Pan Duda obhajoval způsob, jakým byla cesta rozšířena schopností přírody regenerovat v krátké dobž vzniklé poškození. Jako hlavní důvod rozšíření cesty uváděl umožnění těžby lesa v prostoru od spádnice vyhlídky dále směrem k cestě na Černou Louži. Zde předtím tato možnost prý nebyla a především dřívější cestička vedla po cizím, ne obecním pozemku.
Pravda je, že větší část cesty je nyní v celkem slušném stavu. Problém vidím v nedostatečném úklidu větví po kácení, poškozených skalách v okolí cesty a hlavně podmáčeném začátku cesty u asfaltové silnice. Nevzhledná je také hromada větví na tomto místě.
Předběžně bylo s panem starostou dohodnuto, že tuto hromadu zlikviduje vlastními silami obec. Podmáčení cesty by mělo být vyřešeno navezením štěrku např. z rynoltického lomu.
Stejně tak pan starosta nabídl, že obec zlikviduje staré černé skládky domovního odpadu, které jsou v blízkosti vyhlídky Havran.

Závěrem vás všechny chci požádat o zamyšlení o nakládání s odpadem z vašich zahrádek. Je totiž podle mě trochu nefér za něco kritizovat obec či správce lesa a pak vzít kolečko, naložit ho listím, větvemi atd. a vyhodit ho za prvním záhybem lesa. Okolí Polesí je tímto odpadem doslova zahlceno! Ještě ke všemu je odpad vyhazován naprosto okatě na místa, kolem kterých potom projde každý z nás. I ten, kdo ho tam předtím vyhodil… Od letošního roku je povinností obce biologický odpad likvidovat, kontejner a úložiště větví je v Rynolticích za Nikolou. Snad bude brzy kontejner i v Polesí. Alibi pro uvedené jednání už tedy není.”

Michal Hlaváč – profesionální arborista