Potok znovu teče. Snad.

Jak se zdá, nádrž v Polesí je opět plná, potok teče a zřejmě nikoliv jen kvůli těm několika dešťům a sněhovému poprašku z poslední doby. Podle informací od lidí, kteří mají možnost stav potoka sledovat denně, začala téct voda v potoce víceméně ze dne na den, i když se zrovna žádné deště nekonaly. Zřejmě se tedy naplnily dřívější zprávy o tom, že SčVaK  připravuje technické opatření, které umožní nechat odtékat z prameniště větší množství vody korytem potoka. Vodárna nad Polesím by měla být zásobována vodou z nového prameniště u Lvové a pramen u vodárny by tak výhledově mohl sloužit jen jako zdroj vody pro potok. Zatím ale není jasné, jde-li o stav trvalý a jaké množství vody zůstane k dispozici “pro potok”, ale situace vypadá alespoň o něco optimističtěji než na podzim, kdy byla už nádrž z poloviny vyschlá.

Situace ohledně druhého zdroje, pramene Oskar, se zatím vinou dlouhotrvajícího sucha a absence sněhu asi nezmění, ale na jaře bude určitě vhodné pramen vyčistit a projít trasu potoka, abychom odstranili případné překážky v korytě.
Zatím je tedy ještě asi brzy radovat se nad vyřešením problému, ale snad svítá naděje pro udržení potoka v Polesí a Rynolticích. Jistě je to i díky tomu, že se v této otázce angažovala řada lidí a organizací, od obce Rynoltice, Lesů ČR, CHKO, přes místní myslivce a hasiče až po jednotlivé občany. Ostatně i my jsme se snažili tuto otázku nastolovat a rozviřovat diskuzi…

IMG_4692