Den Polesí a Černé Louže na jedničku

Letošní „trojakce“ – Dětský den rozloučení s prázdninami, Výroční Valná hromada OSČLP a Aukce půdních nálezů ve prospěch OSČLP předpokládala plné nasazení všech, kteří se na úspěchu akce podíleli.

Hlavní organizátorka Dětského dne, Katka Jakešová, si vymyslela zajímavé pirátské téma, kdy děti plnily deset různých  úkolů (přecházelo přes Krokodýlí zátoku, krmilo chobotnici, vyráběla se pirátská čepice, hledal se východ z bludiště, sestřelovala plachetnice nebo vyráběl papoušek atd.,). Úkoly zadávalo deset „pirátů“ v okolí koupaliště. Nakonec, po vyluštění tajenky, vyzdobení malí piráti, jejichž počet se blížil čtyřicítce, nalezli v truhle poklad. Vzhledem k pracovnímu vytížení, Katka nastavovala noci (hlavně ty poslední), před termínem Dětského dne. Nezůstala v tom  úplně sama, ve finále pomáhaly dvě kamarádky, pomohlo i deset přátel, kteří, převlečení za piráty obsadilo deset určených stanovišť.

IMG_4160

Všechny překvapila umělkyně ve výrobě dortů, paní Alena Nováková (Klemencová), která, stejně jako v minulých letech, i letos připravila nádherný dort, tentokrát ve tvaru pirátské truhlice a muffiny ozdobenými postavičkami pirátů. Rovněž tento sponzorský dar se stal kořistí malých pirátů, kteří  úspěšně absolvovali výlet kolem koupaliště.

IMG_4164

V Reagatě Polesí, které se zúčastnily motorové lodě i plachetnice, v celkové kategorii zvítězila a putovní Pohár získala  loď Bouřlivák, vytvořená v padesátých letech minulého století, pod vedením vnučky jejího výrobce, Pepy Kaplického, aby byla opět pietně umístěna na půdu a čekala na možného pokořitele v letech příštích.

IMG_5991

Valná hromada OSČLP i Aukce proběhla v Penzionu u Budulínka, schůzi vedl Aleš Krupa. Účastníci vyslechli zprávu předsedy o současném stavu Polesí a aktivitách OSČLP.  Na zprávu reagoval ve svém vystoupení starosta Rynoltic, Ing. Jan Vacek, který rovněž předal Pohár starosty Jindrovi Bludskému, kapitánovi družstva Polesí, které putovní pohár letos získalo.

Hovořilo se o problémech s odvozem odpadků, problémech s neukázněnými řidiči a potřebě snížit rychlost vozidel ve vsi, o znečišťování okrajů lesa, o psích exkrementech, které zanechávají neukáznění majitelé psů na posekaných pruzích před ploty, o snaze navrátit koupališti alespoň částečně  jeho bývalou funkci, o potřebě jeho vyčištění a stavbě nádrže v lese, o možnosti, navrátit zvoničce v Polesí zvon a dalších problémech. Zprávu Dozorčí rady OSČLP přednesl její předseda Josef Kaplický, se stavem financí seznámil přítomné Václav Šmíd, prezenční listinu vedla Terezka  Horáčková, o výběr poplatků a přijímání nových členů se starala rovněž Jitka Marešová.

Po ukončení horkého dne se konala aukce půdních nálezů. Vedl ji opět velice úspěšně Pavel Podhorecký, kterému asistovaly Magda Kolářová a Alena Götzová. Sešlo se věcí opravdu spousty, půdy si oddechly a věci to byly kuriózní, od lustrů po svaté obrázky a kolo od kolovrátku, desítky fantastických retro předmětů, které obohatí každou domácnost. Publikum se chovalo nádherně, výsledek předčil všechna očekávání, téměř vše se ujalo  a našlo nového majitele.

008

Omlouvám se, že nejmenuji všechny zúčastněné, kteří se na úspěchu horkého dne podíleli.

O jedné lapálii se však zmínit musím, to se ještě v letité historii Regaty nestalo. Vítěz pomalých motorovek, Kubík Jakeš, nechal svojí vítěznou loď na lavičce „na výstavě“, spolu s ostatními loděmi. Pak pomáhal bráchovi Matějovi při Pirátském závodě a když odcházel domů, někdo si loďku v ceně 850,- Kč i s ovladačem patrně omylem vypůjčil. Nechce se věřit, že ukradl. Nemohl by ji náhodou vrátit a nechat tak,  aby si toho nikdo nevšiml? Kam, to by asi snadno v Polesí zjistil…. bez nabíječky mu bude k ničemu a zavádět funkci obecního policajta, který by vystavené lodě hlídal, je přeci jen snad pod naší úroveň….nebo ji zavedeme?

Petr Zázvorka