Lesní rybník v Polesí

Jindřich Bludský a Vanda Mocová průběžně zaslali aktuální fotografie průběhu stavby rybníčku v lese u Polesí na „našem“ potoce – příjezd mechanizace, zemní práce a konečně i betonáž požeráku. Lesní rybník, který právě budují Lesy ČR, je primárně určen jako protipovodňové opatření za účelem zadržování případné záplavové vlny, jakou pamatujeme třeba z roku 2010. Podle neověřených zpráv se v tomto místě již kdysi dávno rybník nacházel, údajně včetně mlýna, ovšem žádné písemné důkazy se zatím vypátrat nepodařilo.

002

Betonáž požeráku

Víte co je to požerák?

Doplňuji jen malou informací na základě náhledu do Wikipédie:

Požerák, jinak též kbel, je typ vypouštěcího zařízení rybníka. Jde o svislou šachtu, umístěnou v blízkosti hráze, nebo v hrázi.  Voda přepadá v horní části na dno šachty, odkud odtéká výpustným potrubím. Výpusť se šoupětem může být umístěna u dna a takový požerák pak umožňuje úplné vypuštění rybníka. Samotný požerák může být umístěn přímo v hrázi nebo u paty hráze. Materiálem pro stavbu bývá beton, méně často kámen nebo kov, dříve se ovšem používalo dřevo. Jak to všechno může přibližně vypadat  u našeho lesního rybníčku, je možné se podívat na fotografie na zmíněné stránce Wkipedie, když si dáte do vyhledávače heslo požerák.

Možná nejstarší pamětníci (bohužel k nim patřím) si ještě vzpomenou na dřevěný požerák, kterému jsme říkali stavidlo, byl spolu s přepadem součástí systému provozu koupaliště v Polesí. (V té době, koncem 40. let minulého století, byla na břehu u cesty ještě lávka pro praní prádla). Později, v padesátých letech, byly všechny stěny koupaliště postupně,  v podstatě brigádnicky, za účasti celé obce znovu postaveny (nebo v případě hráze u odtoku dostavěny) bylo vystavěno nové betonové stavidlo (se skákacím prknem, které nahradilo v té době již rozbitou skluzavku u břehu, původně opatřenou i sprchou a platem pro opalování a pro přistávání pramice). Přesto ještě koupaliště nějakou dobu fungovalo, dokonce jako veřejné, dokud se nezničily šatny. Další léta, dokonce do doby relativně nedávné se však dalo (již v požární nádrži) slušně bez obav koupat alespoň část léta. Po nutném vyčištění nádrže, při jisté ohleduplnosti, bychom se toho snad mohli opět dočkat.

Petr Zázvorka

20161105_143307 20161105_143421 20161105_143550