Dětský den a Aukce na jedničku

Účast více než stovky účastníků Dětského dne je na osadu jako je Polesí s Černou Louží opravdu rekordní.

Organizátoři, kteří do noci zajišťovali náročný celodenní program, nemohli přes veškerou dovednost a nápaditost  zajistit jediné – počasí, ale kupodivu, opět to „o vlas“ vyšlo, i když vítr, (ostatně jako téměř vždy při regatě) ani letos nefoukal, což bylo ale to jediné, co nakonec nevyšlo.

Spolupráce s „Polesáky“ byla perfektní, Saša Vrága svolal několik schůzí, poslední generálku ve čtvrtek 10. srpna, kde se dolaďovaly detaily přidělené funkce, odpovídající stanovišti na okružní trase seznamující děti s přírodou. Nutné je předeslat, že každý ze zúčastněných na organizaci akce svoji roli poctivě splnil.

V pátek od 17 hodin pak v penzionu U Budulínka byl zahájen příjem půdních nálezů pro aukci. Ukázalo se, že vzhledem k nabitému programu Dětského dne to bylo rozhodnutí rozumné.

DSCN5564V sobotu, již v 9,30, byl zahájen zápis lodí. Více než 30 lodiček všech tvarů a pojetí, od pidi kůrových a polystyrénových plachetniček, po prknové veterány z padesátých let minulého století, (obsluhovaných svými majiteli – nyní již penzisty), skýtal opravdu malebný pohled. Nechyběly ani technické novinky – tentokrát to byl dálkově řízený svítící náklaďáček LIAZ, který zavezl svoji plachetnici až do bazénu. (Je nutné podotknout, že Putovní pohár Polesí v letošním roce vyhráli Vodňarukovi z Černé Louže, i když jak známo, tam mají jen malou loužičku). Motorových lodí letos bylo (zřejmě dočasně, vzhledem k nepřítomnosti některých majitelů) málo, vítězný Toaban bude muset na příští,  neuvěřitelné již 65. regatě  Polesí, svoji rychlost a ovladatelnost prokázat znovu.

DSCN5599Po dokončení závodů lodí proběhly již tradiční závody rodičů s dětmi, (letos opět inovace-běželi i sportovní rodiče s kočárky) a závody v běhu dětí všech kategorií. Je nutné pochválit dorůstající mládež, že i tentokrát vzala závodění vážně a dokázala, že má talent i pro sport. Následovaly závody v pytlích a přetahování opravdovým přetahovacím lanem (letošní novou investicí v ceně téměř 900 Kč). Je nutné poznamenat, že nejmenší kategorie měla co dělat, aby lano uzdvihla, je ale zaznamenání hodné, jak dobře si vedla. To se týkalo i těch straších, včetně mužů, žen a kategorie důchodců. DSCN5612Proti borcům v nejlepším věku z Polesí tentokrát nastoupila Černá Louž posílená o Kanadu, takže jestliže jsou Koprničtí Kanaďané zbytek světa, je možné tvrdit, že Polesí nad zbytkem světa a Černou Louží vyhrálo. Pokud jde o hraný souboj (až na výjimky) důchodců, lze konstatovat, že k infarktu nedošlo a lahvinka rumu byla zúčastněnými vypita bez ohledu na to, kam vrtkavé štěstí lano posunulo.

Vzhledem k náročnosti programu bylo rozumné, že odpolední, tématický program byl posunut na 14. hodinu. Tentokrát bylo rozhodnuto, že nepůjde o soutěž, ale že děti budou moci procházet po sportovišti u lesa volně podle zájmu a nebudou tak vznikat fronty. Program zahájil uvítáním Pavel Jakeš a úvodem do tématiky života v lesích a správným chováním v přírodě navázal hajný Petr Špůr.

IMG_8740 (kopie)Profesionálně dokonalou ukázku výchovy a výcviku dravců pak předvedl Alexandr Vrága. Děti i dospělí často poprvé v životě měli možnost zblízka uvidět (a někdy i pohladit) orla, káně, krahujce, nádhernou sovičku Rozárku, miláčka rodiny Vrágů nebo se něco dozvědět o výrech, reprezentovaných Bubákem. Saša vysvětlil i praktické užití, které vycvičený dravec může poskytnout například při ochraně letiště nebo při jednom z nejstarších druhů lovu. Zážitek z výcviku předvedených dravců patřil bezesporu k vrcholům Dětského dne, který si zúčastnění budou dlouho pamatovat.Nesmíme ovšem zapomenout na jednotlivá stanoviště – Petr Špůr připravil výstavku s kůžemi jezevce, lišky, kance, parožím i instrukcemi o chování v lese a ukázkami sazenic stromů, Pavel Jakeš vyrobil z pet lahví funkční filtry na vodu a předváděl filtrování vody z koupaliště, z které pak na ohni, jehož správné založení předvedl Honza Vetešník, uvařili bylinný čaj, připravený jako jeden z četných exponátů zdravotně nezávadných a velice dobrých přírodních receptů Katkou Jakešovou. IMG_8768Mohu potvrdit, že filtrovaná voda z koupaliště chutná daleko lépe než ta, kterou jsme kdysi omylem polykali při skoku plavmo ze stavidla a zůstala rovněž bez následků. Katce pomáhala ostatně jako každý rok Petra Ristič, dávná kamarádka, a opravdu se jim ta lesní kuchyně podařila, včetně bršlicové polévky a čajíčku z čerstvého jehličí. Nemohu nejmenovat Karla Maříka, kterému pomohl postavit přístřešky Jirka Koprnický (i když ho nechal později vyprávět o jejich využití samotného a šel vítat své bratry).

Dříve než budu jmenovat další stanoviště, musím zůstat u Polesské cukrárny, otevřené jednou do roka pod modrým stanem, kterou letos opět neuvěřitelně dokonale sponzorovala Dětský den v Polesí Alena Nováková s celou rodinou. Ty její dortíky ve tvaru pařezu a jednohubky, muffiny – to se musí ochutnat, těžko o tom psát.
IMG_8757Pokračujme tedy po jednotlivých stanovištích – Jitka Marešová předváděla na svých synech ošetřování pohmožděnin při úrazu v lese nebo uštknutí zmijí, Jirka Stehlík a Pavel Jakeš maskovali tváře účastníků barvami, Saša, kterému pomáhal Láďa „žralok“, učil děti házet oštěpem, děti měly možnost si i zastřílet rovněž na 3D terč…a nakonec, na dece plné hraček, si malí účastníci naučného odpoledne mohli vybrat plyšáka nebo autíčko podle zájmu a vkusu….

Tady se musím zastavit u poděkování – kromě organizátorů Alexandru Vrágovi a Katce a Pavlu Jakešovým, děkujeme také Vandě Mocové, která je autorkou krásných plakátů, dodaných opravdu „na klíč“, i všem, kteří přinesli hračky, musím vyzdvihnout Pavla Podhoreckého, který zajistil velkorysé a krásné ceny od firmy FAST ČR  (mimo jiné i kalkulačky) a také  Pavla Formáčka. který rovněž přinesl několik tašek dárků.

IMG_5046Nezbývá než okomentovat i večerní aukci, při které Pavel Podhorecký za asistence Magdaleny Kolářové vydražil, jak oznámil vše ostražitě zapisující Václav Šmíd, půdní nálezy v celkové hodnotě 8 252 Kč ve prospěch dalších akcí pro děti. Tímto děkujeme i osazenstvu penzionu U Budulínka za poskytnutí prostor a ovšem i panu starostovi Ing. Vackovi, který přislíbil rovněž pro Dětský den v Polesí poskytnout sponzoring. Podrobnosti oznámíme mimo jiné i na Valné hromadě, která se bude konat v sobotu 19. srpna od 14 hodin v penzionu U Budulínka. Je vidět, že když se  všichni Polesáci dají dohromady, dovedou dětem i sobě udělat radost. Ostatně netýká se to pouze Dětského dne…

Další fotky z těchto akcí s i můžete prohlédnout zde.

Petr Zázvorka