Velké díky všem! Oslava 340 let založení Polesí, dětský den a regata dopadla skvěle!

12. srpna 2023 proběhl jako tradičně dětský den, tentokrát v kovbojském stylu a již 70. regata Polesí. Následovala velká oslava k výročí 340 let založení obce s koncertem Brontosauři revival a promítáním filmu Polesí v proudu času. Předcházející deštivé počasí se naštěstí, jako na objednávku, umoudřilo a už od rána zářilo slunce a dokonce lehce pofukoval větřík, zkrátka nebývale ideální podmínky pro start závodu plachetnic. Ten odstartoval cca v 10 hodin a zhruba za hodinu byly všechny lodě v cíli. Celkovým vítězem se stal Jenda Zvoníček s lodí Černý Korzár.

Následoval běh kolem koupaliště, oblíbené přetahování dětí i dospělých, společné foto a vyhlášení výsledků. Poté šly děti plnit úkoly, které pro ně připravily kovbojky ve westernovém městečku Finkenville. Za úkoly dostávaly dolary, za které si následně mohly nakupovat zboží v Saloonu. Bylo nutné například podojit kravku, účastnit se závodu na koních, pochytat vajíčka od slepiček v kurníku, chytit tele do lasa, shodit podkovou hranici z plechovek, vyrýžovat zlato a následně ho proměnit v bance za další dolary. Úkoly všichni plnili s nadšením a v Saloonu se vytvořila veliká fronta, děti chodily nakupovat i několikrát, ale odměn pro všechny malé kovboje bylo dostatek, takže všichni odcházeli spokojeni.

Po 14. hodině se dle domluvy začaly nosit jídla na připravený rautový stůl a také guláš, který každý uvařil doma a následně byl smíchán s ostatními ve velké lorně a tak vznikl společný Polesácký guláš. Ve stánku s prodávalo pivo a limonáda.

Po celou dobu akce bylo možné si prohlédnout vystavené fotografie z historie naší obce.

V 16. hod. začal koncert skupiny Brontosauři revival. Písně bratrů Nedvědů zná téměř každý, takže už po prvních tónech se většina z nás přidala a po celou dobu koncertu se společně zpívalo a následně i tančilo. Kapela hrála krásně a všichni si koncert společně užili. Obzvlášť poslední přidané písně byly pro většinu z nás dojemné a kapela sklidila velký úspěch a potlesk.

Po koncertě proběhla jako vždy dokonalá a krásná sokolnická ukázka Saši Vrágy na louce pod Havranem.

Po setmění pak následovalo promítání filmu Polesí v proudu času, který ukázal život v Polesí od jeho založení až do současnosti. Film sklidil také velký úspěch a všichni projevili zájem vidět ho znovu…

Celá sobotní akce byla krásná a dopadla skvěle. Příprava byla náročná, pomohla velká spousta z Vás. Každý kdo byl požádán o pomoc, se pro svůj úkol doslova nadchl a dovedl ho k naprosté dokonalosti! Byla to velká společná práce, která nás všechny bavila a na výsledku to bylo vidět. Takže velké díky všem, kteří jste jakkoliv pomohli, přinesli občerstvení, přispěli do kasičky, díky Vám všem, kteří jste přišli. Bylo to s Vámi skvělé a stálo to za to!

Na těchto odkazech si můžete prohlédnout fotky z celého dne:

https://www.rajce.idnes.cz/polesi-cernalouze/album/oslava-k-340-letum-zalozeni-polesi-2023

https://www.rajce.idnes.cz/polesi-cernalouze/album/detsky-den-2023-kovbojove-a-70-regata-polesi

https://www.rajce.idnes.cz/polesi-cernalouze/album/brontosauri-revival-v-polesi