Na pivo do Cvikova

Historie pivovarnictví v Cvikově sahá pořádně daleko do minulosti. Jako začátek vaření piva se udává rok 1560, tedy téměř před půl tisíciletím. V té době stával pivovar přímo na náměstí a v jeho užívání se postupně střídali všichni měšťané, disponující právem vařit pivo. Poté stával pivovar se sladovnou v dnešní Žitavské ulici, ale v šedesátých letech devatenáctého století se Právovarečné měšťanstvo, majitel pivovaru, rozhodlo postavit nový moderní pivovar při silnici na Jablonné. Dnešní stavba za městem pochází z roku 1867, ale byla dále rozšiřována a modernizována i v následujících letech. ZwickauV roce 1909 byl pivovar rozšířen o nové sklepy, mechanizován a přestavěn. Po skončení II. světové války prošel další modernizací (varna, parní kotel, strojní myčka sudů a lahví, strojní požahovačka, sladovna s humny a dvoulískovým hvozdem, sací zařízení na slad). Přilehlý tzv. Hoffmannův rybník byl vysušen již kolem roku 1938. Právovárečné měšťanstvo pivovar vlastnilo do roku 1948, po znárodnění se stal součástí n. p. Severočeské pivovary. Jeho provoz byl ukončen roku 1968 a od té doby sloužily budovy ke skladování a postupně chátraly.

Dlouho to vypadalo, že vaření piva v Cvikově navždy odzvonilo.

Cvikov_01

Pivovarnická produkce se koncentrovala do několika desítek velkých podniků a severní Čechy byly tímto vývojem obzvlášť postiženy. Proces mizení pivovarnických provozů se ještě zrychlil v devadesátých letech minulého století, kdy zanikly například pivovary ve Vratislavicích a Jablonci. Na konci dvacátého století to již vypadalo, že na severu přežije snad jen pivovar Svijany a Velké Březno…

Kleis

Naštěstí, jak už to bývá, se kolo dějin opět otočilo. Přílišná koncentrace a standardizace vedla sice na jedné straně k úspoře nákladů a umožňovala udržet nízké ceny, ale stejně jako i u jiných druhů potravin se začala rozšiřovat komunita lidí, hledajících pestřejší a zajímavější nabídku a vyšší kvalitu. To způsobilo vznik a rozšíření nového fenoménu, minipivovarů či restauračních pivovarů. Jde o provozy, vařící pivo přednostně pro vlastní restauraci, případně pro několik okolních.

Minipivovary doznaly nebývalého rozvoje zvláště v několika posledních letech. V severních Čechách tak vznikly malé pivovary ve Varnsdorfu, Krásné Studánce u Liberce, Frýdlantě, Děčíně, Litoměřicích, Harrachově či Krásné Lípě. Opět bylo obnoveno i vaření piva ve velkém ve Vratislavicích.

Letos v listopadu se po čtyřiceti šesti letech opět dočkal i Cvikov. Ovšem v jeho případě nejde o žádný minipivovar, zaměřený na pivní speciality, ale rovnou o obnovu pivovaru původního. Varna dostala krásné měděné pánve ze zrušeného německého pivovaru, obnoveny byly i původní ležácké sklepy, nyní vybavené nerezovými tanky. Pivovar již začal vařit tradiční světlé spodně kvašené pivo plzeňského typu pod označením Klíč (12°), Luž (10°) a Sklář (8°). Pivo je už distribuováno do řady restaurací v České Lípě, Novém Boru, Cvikově a několika dalších místech.

1672Koncem listopadu proběhlo slavnostní otevření nejen pivovaru, ale i restaurace Sladovna, která se nachází přímo v areálu. Hlavní budova je již rekonstruována, ale pochopitelně zbývá ještě spousta práce na ostatních budovách a okolí.

Pivovar Cvikov má detailně propracovaný firemní styl, odrážející se v etiketách, pípách, podtáccích i vývěsních štítech. Na místě je možné zakoupit stočené pivo v PET lahvích, a to za velmi vstřícné ceny.

Po dvou týdnech provozu je pochopitelně příliš brzo na to, hodnotit, zda se nový pivovar v Cvikově uchytí a najde si své místo v konkurenci velkých nadnárodních firem. Myslím ale, že každý příspěvek k obnovení regionální pestrosti si zaslouží podporu a tak budete-li mít cestu kolem, zastavte se a ochutnejte! A třeba se dočkáme Klíče či Luže i v některé restauraci v Polesí a Rynolticích.

1395789_1572876499615603_5840892893776353946_n1497484_1563682610534992_803163928053431660_n