Překvapení z archívu

Chce-li se zájemce dozvědět něco o předválečné historii Polesí a Černé Louže, nezbývá mu vzhledem k přerušené kontinuitě osídlení než sáhnout po skromných materiálech, které se z té doby dochovaly v různých archívech či soukromých rukou. Vzhledem k malému významu obou obcí se ve starých knihách, průvodcích či vlastivědách o nich příliš informací nedočteme, opakují se v zásadě stále ty samé, tak jak je jednotlivé publikace od sebe přejímaly.

Detailnějším zdrojem informací jsou různé dokumenty, vzniklé z činnosti obecního úřadu (z doby, kdy bylo Polesí samostatnou obcí), případně dokumenty z Rynoltic či velkostatku Lemberk. Ovšem zdrojem mimořádně hodnotným jsou obecní kroniky, které si od konce 19.století (a od roku 1922 ze zákona povinně) vedla či měla vést každá obec. Kroniky nejčastěji sepisovali místní učitelé, ale v Polesí, kde škola nebyla, se věci ujal Karl Pietsch junior z Polesí č.12, mimo jiné autor básně Finkendorf dich hab’ ich gern (na stránkách v záložce O nás). Ten v průběhu dvacátých a třicátých let vedl obecní kroniku a to dokonce hned v několika exemplářích. Jeden, opatřený oficiálními razítky obce Finkendorf, se zachoval v soukromých rukou. Další, ovšem zahrnující pouze dvacátá léta, je uložena v Oblastním archívu v Liberci. To však očividně ještě nebylo vše.

Překvapivým počinem se totiž před několika dny prezentoval Bavorský státní archív, když digitalizoval sbírku obecních kronik, shromážděnou Sudetoněmeckým archívem v Mnichově. Jedná se o 22 obecních kronik, které se při odsunu dostaly do Německa a časem byly archívu předány. Téměř neuvěřitelné je ale to, že z těchto pouhých 22 zachovaných obecních kronik (z několika tisíc vysídlených obcí z celých Sudet!), pochází jedna z Polesí a Černé Louže!! Pravděpodobnost vskutku zanedbatelná. A když ještě dodám, že další z nich je z Jítravy…

Pokud jde o digitalizovanou kroniku Polesí, jedná se o téměř tisíci stránkový rukopis sepsaný opět Karlem Pietschem juniorem. Rukopis představuje zřejmě původní koncept, ze kterého pak vznikly oba exempláře oficiálních kronik, dochované v Česku. Ty ovšem nepřevzaly veškeré informace v původním rozsahu a tak zůstává rukopis zveřejněný Bavorským archívem asi nejkomplexnějším zdrojem informací o vývoji událostí v Polesí a na Louži od počátku 20.století až do začátku války.

Rukopis je volně dostupný na internetu jednak na stránkách Bavorského státního archívu, jednak na stránkách Porta fontium, což je společný projekt Státního oblastního archivu v Plzni a Generální ředitelství státních bavorských archivů v Mnichově s cílem v minulosti násilně roztržené archivní fondy znovu spojit do jednoho virtuálního celku.

Přímý přístup ke kronice získáte kliknutím na obrázek její titulní stránky nebo na logo Bavorského státního archívu umístěné na úvodní straně našich webových stránek vpravo nahoře.