Na CHKO proběhlo další jednání o cestě

Dne 22.2. proběhlo na Správě CHKO další jednání o cestě pod Havranem. Tentokrát se ho zúčastnila paní starostka Guttmanová, lesní správce pan Duda, projektant pan Koleník, za CHKO pánové Besta a Růžička a paní Růžičková. Za OS jsem pak byl přítomen já.
Pan Koleník představil rozpracovaný projekt přibližovací lesní cesty kategorie 3L, tedy vyvážecí a přibližovací cesty sjízdné pro traktory, speciální vyvážecí a přibližovací prostředky. Projektovaná šířka cesty je 3 metry a v celém průběhu cesty se nepočítá s žádným zpevněním. Na cestě by mělo být umístěno několik jednoduchých dřevěných svodnic. Návrh obsahuje rovněž zpevnění násypů při břehů potoka povázkou z vrbového proutí a to v první části cesty.
Naším příspěvkem do diskuze pak byl materiál, shrnující návrhy OS na úpravu stávajícího stavu cesty. Projekt, naše návrhy i další připomínky účastníků byly následně detailně diskutovány a je třeba říct, že jednání bylo konstruktivní a směřovalo k nalezení rozumného kompromisu mezi požadavky na ochranu přírody a krajiny a hospodářskými a finančními zájmy obce. Zkrátka, hledali jsme společně cestu, jak co nejlépe zacelit jizvy způsobené necitlivým zásahem při co nejnižších nákladech.

Výsledkem jednání je zápis, který shrnuje dohodnuté a pověřuje projektanta, aby toto do projektu zapracoval. Zápis najdete zde.

Nejdůležitějšími sjednanými body jsou:

  • úklid cesty a jejího okolí od potěžebních zbytků
  • likvidace klestu, CHKO i OS by upřednostnilo štěpkování a ponechání v lese, možné jsou i jiné způsoby
  • zneprůjezdnění cesty v její první části pomocí velkých kamenů (vzhledem k tomu, že těžba se v příštích několika letech neplánuje)
  • manuální zarovnání břehů cesty v její druhé (lesní) části
  • ve třetí části, kde cesta vede po nasypaném náspu, bude cesta vyměřena co nejblíže vpravo v zářezu a násyp bude částečně odebrán a jeho sklon snížen, přebytečný materiál poslouží k zasypání “vykousaných” břehů a zarovnání linie cesty
  • volné vytrhané kameny z této části budou použity k zneprůjezdnění cesty
  • na místě společně dořešíme napojení pěší stezky na cestu
  • cesta bude nakonec v celém svém průběhu srovnána a její první část následně i oseta vhodnou travní směsí

Čtvrtou část cesty, tedy  úsek strmě do kopce směrem na Černou Louži, projekt zatím neřešil. Z jednání vyplynul požadavek i tuto část do projektu zapracovat a navrhnout protierozní opatření (svodnice, stupně…).

Zhruba v horizontu jednoho měsíce by mělo dojít k dalšímu setkání, tentokrát přímo na místě. Zde bychom se měli snad již definitivně shodnout na finálním projektu, který bude následně předložen stavebnímu úřadu. A pak se již jen budeme těšit na citlivé provedení úprav…