Polesí na starých mapách – ortomapy

V putování po starých mapách jsme se od prvních schematických map ze začátku 18.století přenesli až do století dvacátého, které kromě tradičních zeměměřičských postupů přineslo i zcela nové a převratné způsoby mapování. Jako ve většině předchozích případů si nové, přesnější mapování vynutila vojensko-politická situace. Mladá Československá republika byla od samotného svého vzniku zatížena řadou obtížně řešitelných problémů, z nichž soužití s mnohamiliónovou německou menšinou se ukázalo jako osudové. Po nástupu národního socialismu v sousedním Německu bylo jasné, odkud hrozí bezprostřední vojenské nebezpečí, a tomu byla plně podřízena i vojenská doktrína Československa. Pro armádní potřeby bylo v letech 1936-38 provedeno letecké mapování, ze kterého se nám zachovaly černobílé snímky, pokrývající přibližně jednu desetinu Česka. Snímkování prováděla armádní fotoletecká skupina a kromě letounů byla při něm údajně využívána i vzducholoď. Tyto předválečné snímky nejsou bohužel zatím volně přístupné, ale je možné je jednotlivě získat u Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce, kde jsou uloženy. Některé z nich jsou nicméně přístupny na různých stránkách na internetu, například projekt leteckých map Prahy, zahrnující letecké snímky od třicátých let až do současnosti. A nyní jsou letecké snímky okolí Rynoltic z roku 1938 k vidění i na našich stránkách!

Na začátku padesátých let proběhlo snímkování nové, které tentokrát podrobně a systematicky zachytilo celé území republiky. Letecké fotomapy z padesátých let jsou společně s mapami současnými volně dostupné na stránkách České informační agentury životního prostředí, zabývajících se kontaminovanými místy. Proč právě tam? Porovnání historických fotomap s těmi současnými je totiž velmi účinným způsobem zjišťování míst s různými typy ekologických zátěží. Tomu napomáhá i zmíněný mapový server, který umožňuje současné zobrazení starých i nových snímků území a rovněž i topografické mapy a mapy III.vojenského mapování. Toto se děje prostřednictvím jednotlivých vrstev, u kterých je možné nastavit stupeň průhlednosti a vidět tudíž třeba dvě mapy překryté přes sebe.

Následující pohled nám ukazuje Polesí a Černou Louži i s přilehlým okolím, tak jak je zachytil letecký fotoaparát v roce 1953 a v současnosti. Na snímku z padesátých let je ještě zřetelná zemědělská hospodářská struktura, částečně přetrvávající z předválečných let. Zatímco velké polnosti na Louži jsou již převážně zceleny, Polesí a horní část Louže jsou pokryty drobnými políčky a obhospodařovanými loukami. Rovněž je dobře patrné, že lesy byly obhospodařovány intenzivněji než dnes. Klikněte na mapu pro její zvětšení.

Pohled na Polesí a Černou Louži v roce 1953 a v současnosti

Detailnější pohled na obě obce ukazuje, že na první pohled se toho za šedesát let moc nezměnilo. Při detailnějším zkoumání objevíme pochopitelně pár novějších chat, kempink, expandující vegetaci…. 

Detailní pohled na obě obce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porovnání leteckého snímku z roku 1938 s předchozím z roku 1953 ukazuje, k jakým změnám došlo po poválečném odsunu místních obyvatel. Zvláště patrné je to na velkém množství polí a políček, odrážejícím tehdejší majetkové poměry. Rovněž polních cest je logicky víc, než o patnáct let později. (Letecký snímek poskytl VGHMÚř Dobruška,© MO ČR 2012)

Letecký snímek z roku 1938

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detailní zobrazení celého snímku Rynoltic a okolí si můžete prohlédnout v Archivu – Ortomapa 1938.